Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που έχει δημιουργήσει στο κτήριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο, ανακοινώνει η Cisco.

Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM (επιστήμη- τεχνολογία- μηχανική- μαθηματικά) ή ρομποτικής είτε να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy. Στο Κέντρο φιλοξενούνται επίσης επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco. 

Παράλληλα, συγκεκριμένες ομάδες εργάζονται στην ανάλυση, επίλυση και δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα και ιδέες, για τις οποίες ζητείται η συνδρομή του Κέντρου από εταιρείες και δημόσιους φορείς. Στο Κέντρο φιλοξενούνται ήδη δύο νεοφυείς επιχειρήσεις και υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και συνεργάτες και επιστήμονες. Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου είναι αυτές που αφορούν την έξυπνη πόλη (π.χ., έξυπνη στάθμευση και έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, περιβαλλοντική παρακολούθηση, αστική κινητικότητα και smart metering νερού και αερίου), τις ασφαλείς πόλεις και την κυβερνοασφάλεια, την επιχειρησιακή και επιχειρηματική συνέχεια, την τηλεϊατρική, την τηλε-εκπαίδευση και την τηλεργασία, τα συστήματα γεωργίας ακριβείας, την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, καθώς και τους ηλεκτρικούς φορτιστές.

«Η απόφαση της Cisco Hellas για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας. Το Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και άλλα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί πως θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που έχουν ως στόχο την τεχνολογική πρόοδο και κατ' επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι το Κέντρο λειτουργεί τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της Πολιτείας σχετικά με την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών από την COVID-19. Όσοι ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν επίσκεψη στο Κέντρο, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του.