Παρά τη γενική παραδοχή ότι το 5G θα βελτιώσει την ευρύτερη ψηφιακή εμπειρία αλλά και τις ταχύτητες Internet, αρκετοί διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την πρόθεσή τους να αποκτήσουν συσκευή κινητού 5G.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari | YouGov, όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Mobile & Connected World της Smartpress, ένας στους δύο Έλληνες (51%) είτε έχει ήδη είτε δηλώνει ότι προτίθεται να αγοράσει συσκευή 5G στους επόμενους 12 μήνες, με το 30% (όσων δεν έχουν) να θεωρεί μάλλον/τελείως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες ως προς την ανησυχία που εκφράζεται για τις επιπτώσεις του δικτύου πέμπτης γενιάς στην υγεία μας. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% εκτιμά ότι αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία του, ενώ το 48% διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Μάλιστα, μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται από γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών (61%) και 55-74 ετών (59%).

Η κύρια πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων σχετικά με το νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι τα ενημερωτικά ΜMΕ (36%) αλλά και οι διαφημίσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (34%), ενώ ακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%) αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος (7%).

Παρά τις επιφυλάξεις για ορισμένα θέματα που αφορούν το 5G, 7 στους 10 Έλληνες συμφωνούν με την άποψη πως η χρήση του νέου δικτύου ωφελεί τη ζωή με πολλούς τρόπους, ενώ το 30% διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Βρετανία ήταν 64% και 36%. Επίσης, το 88% των Ελλήνων συμφωνεί πως η χρήση του δικτύου 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία του (streaming, ταχύτητες), ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 54% ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του, ενώ το 52% εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους ασφαλείας σε περίπτωση που αποτύχει η τεχνολογία 5G.

Τέλος, όσοι δείχνουν την πρόθεση να αποκτήσουν συσκευή 5G αναγνωρίζουν ότι αυτό παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες Internet (41%) αλλά και γενικότερα αυξημένες δυνατότητες (40%), ενώ λιγότεροι υποστηρίζουν ως επιχείρημα τη μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων (11%).

Πηγή: kathimerini.gr