Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk στη χώρα μας, με τις αρχικές εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι πριν από το τέλος του 2021 θα λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που έρχεται για πρώτη φορά στην χώρα μας και μπορεί να δώσει λύση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες internet λόγω έλλειψης δικτύων. Το σύστημα της Space X αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς), οι οποίοι υπόσχονται internet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας.

Το... διαστημικό Ιντερνετ του Musk προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά. Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του, ο Elon Musk τόνισε ότι το Starlink θα είναι σε θέση να έχει και mobile χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε τροχοκινούμενα και φορτηγά. Για την ώρα μένουν απ’ έξω τα αυτοκίνητα διότι ο εξοπλισμός είναι αρκετά ογκώδης για αυτά.

Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρεία του Elon Musk είχε ανοίξει από τις αρχές του χρόνου τις προπαραγγελίες και για τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικό internet υπάρχει και σήμερα και προσφέρεται στην Ελλάδα. Ωστόσο με τη νέα πρωτοποριακή τεχνολογία και τις συστοιχίες μικροδορυφόρών, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Να θυμίσουμε ότι οι σημερινές δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η ειδική αδειοδότηση που απαιτείται. Η σχετική εισήγηση από την ΕΕΤΤ βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή και στα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών, που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα "δορυφορικά πιάτα” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της Starlink, όπως ακριβώς ισχύει και με τα δορυφορικά πιάτα της τηλεόρασης.

Το δίκτυο της Starlink στην πλήρη του ανάπτυξη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ως και 40.000 δορυφόρους που θα καλύπτουν κάθε σημείο του πλανήτη με υψηλών ταχυτήτων υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Το κόστος

Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ. To κόστος αυτό επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά τέλη.

Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να επιμεριστεί σε περίπτωση συνεργασίας οικισμών ή και μεμονωμένων κατοικιών.

Παράλληλα αναζητείται το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Η αμερικανική εταιρεία είχε υποστηρίξει πως σε πρώτη φάση θα παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματα της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση τέτοιου τύπου συνδέσεων δεν απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την Starlink οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα μέσω της εφαρμογής που είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store και Google Play για iOS, όσο και για Android συσκευές αντίστοιχα και είναι Portable δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί για παράδειγμα και στο εξοχικό των χρηστών αν βέβαια υπάρχει κάλυψη.

Οι ανταγωνιστές

Αντίστοιχη κίνηση στο διάστημα ετοιμάζει η Amazon με το Project Kuiper. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την Κίνα, η οποία πέρσι έθεσε την ανάπτυξη του δορυφορικού internet στη λίστα με τα έργα υποδομών που σκοπεύει να επιταχύνει μέσω κυβερνητικής υποστήριξης. Η ασιατική χώρα σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 13.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και πρόσφατα δημιούργησε έναν κρατικό οργανισμό που θα συντονίζει την προσπάθεια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος τηλεπικοινωνιών με βάση το διάστημα.

Η άφιξη στην Ελλάδα

Στην χώρα μας υπάρχει παράρτημα της Ολλανδικής θυγατρικής TIBRO Netherlands B.V της Starlink ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από σχετική καταχώρησή στο ΓΕΜΗ.

Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε «Starlink Holdings Netherlands B.V», καθώς και η Starlink με έδρα το Δουβλίνο, έχουν ήδη λάβει Γενική Άδεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, μέσω της οποίας έχουν την δυνατότητα δημιουργίας δικτύου σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας, δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο καθώς και διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Πηγή:euro2day.gr