Στην επόμενη φάση του, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, περνά ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας - Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, εγκρίθηκαν τα πρακτικά αξιολόγησης της Επιτροπής του διαγωνισμού που περιλαμβάνουν τις τεχνικές προσφορές των ΟΤΕ και Grid Telecom  – Τέρνα Ενεργειακή, που υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορές.

Οι δύο φορείς θα μοιραστούν τις 7 γεωγραφικές περιοχές του έργου (LOTs) αναλαμβάνοντας ο ένας τις 3 και ο άλλος τις 4. 

Οι περιοχές και η εκτιμώμενη συνολική επένδυση (δημόσια και ιδιωτική) ανά τμήμα είναι οι εξής:

1: Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας 105,155,747 ευρώ.

2: Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας 106,694,417 ευρώ.

3: Π.Ε. Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων 99,255,768 ευρώ.

4: Π.Ε. Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου 95,118,381 ευρω.

5: Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας 104,905,604 ευρώ.

6: Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων 96,828,854 ευρω.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μάνου Μανουσάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ (μητρική της Grid Telecom) η κοινοπραξία των Grid Telecom  – Τέρνα Ενεργειακή διεκδικεί τέσσερα από τα επτά LOTs. Όπως είπε η κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει ένα ευρύ δίκτυο οπτικών ινών σε περισσότερους από 30 νομούς της χώρας. 

Με το UFBB θα δημιουργηθούν περίπου 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Το έργο στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit». Χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ (2014- 2020) με 300 εκατ. ευρώ και πλέον το χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή του είναι ασφυκτικό (μέχρι το τέλος του 2023).

Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία επιχείρησε να συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η προσφορά της όμως δεν εμφανίστηκε εμπρόθεσμα στο σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) καθώς ξεκίνησε να την καταθέτει ένα λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα πριν τελειώσει η σχετική προθεσμία. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η ΔΕΗ θα κάνει προσφυγή, κάτι που άφηναν ανοιχτό πηγές από την εταιρεία όταν έγινε γνωστό το τι συνέβη.

Πηγή:naftemporiki.gr