Η ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, που θα απορροφήσει την επόμενη πενταετία πόρους 2,7 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι περισσότεροι θα κατευθυνθούν στο Δημόσιο, συγκρίνεται με ένα αντίστοιχο εγχείρημα στη Δανία πριν από δέκα χρόνια.  Στην Ευρώπη, δε, ξεδιπλώνεται μία δεκαετία ψηφιοποίησης.

Τα δεδομένα αυτά, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για το σκεπτικό της εξαγοράς έναντι 225 εκατ. ευρώ της Intrasoft από τη Netcompany με έδρα την Κοπεγχάγη, αποτελούν το πλαίσιο του μεγάλου παραθύρου ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί στην πληροφορική και την τεχνολογία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αποτελούν όμως και ζητήματα που μονοπωλούν συχνά τις συσκέψεις των εταιρειών πληροφορικής, των οποίων οι διοικήσεις γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δράσουν προτού το παράθυρο ευκαιρίας κλείσει. Και σε ένα περιβάλλον με εντεινόμενο ανταγωνισμό, ιδίως οι μικροί και μεσαίοι παίκτες γνωρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν μονόδρομο για να μεγεθυνθούν και να ενισχύσουν το στρατηγικό τους πλεονέκτημα.

Το βέβαιο είναι ότι η «πίτα» των έργων διευρύνεται. Εκτός από το Δημόσιο, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, τάση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί Ιερό Δισκοπότηρο: Μόλις το 30% των ψηφιακών έργων πετυχαίνουν τους στόχους τους, δημιουργώντας πραγματική αξία, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Boston Consulting Group σε 895 περιπτώσεις ψηφιακών μετασχηματισμών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το υπόβαθρο των δύσκολων ισορροπιών εντάσσεται η έντονη κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής και του επιχειρηματικού λογισμικού, που αποτελεί «κλειδί» για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση του πρόσφατου deal της Intrasoft, οι Δανοί έλαβαν υπόψη ότι η εταιρεία αποτελεί το νούμερο τρία, πανευρωπαϊκά, στην παροχή λύσεων λογισμικού σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς, διαθέτοντας υπογεγραμμένες συμβάσεις της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή, δηλαδή, παρουσία της επί ευρωπαϊκού εδάφους θα επιτρέψει στη Netcompany να καταστεί στο πεδίο της ψηφιοποίησης ηγέτιδα δύναμη, όπως εκτίμησε, προ ημερών, κατά την ενημέρωση αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany, Andre Rogaczewski. Επίσης, μέσω της Intrasoft, η Netcompany θα είναι σε θέση να συμμετέχει στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να μεγιστοποιήσει την παρουσία της στον ιδιωτικό τομέα, όπου διαθέτει μεγάλα έργα στις τηλεπικοινωνίες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακόμη μία συναλλαγή, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και φανερώνει τη συγκέντρωση ισχύος στους παίκτες της πληροφορικής, σχετίζεται με την απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen. Εν προκειμένω, μπορεί το ντιλ να μην είναι παρά εξαγορά μετοχών που κατείχαν παλαιοί μέτοχοι, όμως αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που σχετίζεται με τον αναβρασμό ο οποίος επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο στον χώρο της πληροφορικής και του επιχειρηματικού λογισμικού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Imker Capital, το οποίο έχει στηθεί από έναν από τους ιδρυτές του CVC Capital, πρωταγωνιστεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών –συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία απέκτησε το 45% της SoftOne που δημιουργεί λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού. Για τον όμιλο Olympia, της οποίας η SoftOne αποτελεί μέλος, η κίνηση αυτή συνάδει με τη στρατηγική του για ενίσχυση της αξίας στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του. Συνδέεται όμως, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής της Upstream Μάρκος Βερέμης στην «Κ» με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εν μέσω ζυμώσεων στην αγορά της πληροφορικής, το Δημόσιο, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρόκειται να δημοπρατήσει, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές της χρονιάς, 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν η αναβάθμιση και επέκταση των συστημάτων πληροφορικής του τομέα δικαιοσύνης και το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε σε περίπου 70 προγραμματικές συμφωνίες ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει, ήδη, 50 συμβασιοποιημένα έργα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 40 διαγωνισμοί έργων, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 465 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν αριθμό έργων, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εξαιρετικά μεγάλο project αποτελεί όμως για την Κοινωνία της Πληροφορίας και η υλοποίηση των έργων (συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ.) του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα πακέτο έργων που θα είναι παραπάνω από διπλάσιο από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα» εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης.

Πηγή:kathimerini.gr