Ανοδικά θα κινηθεί φέτος η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών Πληροφορικής, με τα έσοδα του κλάδου να αυξάνονται το 2021 με ρυθμό 3,4% (εκφρασμένα σε σταθερές ισοτιμίες).

Η αγορά υπηρεσιών ΙΤ προβλέπεται να ξεπεράσει το $1,1 τρισ. το 2021, πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από τις επιδόσεις του κλάδου κατά το 1ο και 2ο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC (Worldwide IT and Business Services Forecast), η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται και το 2023, όπως και το 2024, με ανάπτυξη μεταξύ 3,8% και 4% ετησίως. Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές - σύμφωνα με τους αναλυτές - συνέβαλαν στη βελτιωμένη αισιοδοξία για την πορεία των υπηρεσιών ΙΤ, παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της αγοράς υπηρεσιών Πληροφορικής είναι η ισχυρότερη ζήτηση σε διάφορες περιοχές εκτός των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όπου λαμβάνουν χώρα κρατικά προγράμματα ψηφιοποίησης, δηλαδή στην Ευρώπη και στην περιοχή APAC. Η αγορά υπηρεσιών των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2021. Παρ’ όλο που η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, η IDC προβλέπει ότι η αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,7% και το 2022

Όπως αναμενόταν, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών ΙΤ κατά το 2021 είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% της ετήσιας ανάπτυξης παγκοσμίως. Η IDC εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η αγορά των υπηρεσιών Πληροφορικής θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ποσοστό άνω του 3% τα επόμενα χρόνια, χάρη στις αυξανόμενες κρατικές δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό ανά την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπης αναμένεται να επιστρέψει στο προ πανδημικό επίπεδο (9%+) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους λόγω της σχετικά γρήγορης ανάκαμψης της Ρωσίας. Για δε τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η IDC αναμένει ότι η περιοχή θα επιστρέψει στην προ πανδημία ανάπτυξη της τάξης του 6,5%+ έως το 2025.

Για την αγορά της Κίνας, ο κλάδος των υπηρεσιών Πληροφορικής αναμένεται να διευρυνθεί κατά περίπου 4% το 2022. Τέλος, η πρόβλεψη για τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική είναι ότι η αγορά υπηρεσιών Πληροφορικής θα ανακάμψει από το 2022 και κυρίως το 2023.

Η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, που επιταχύνεται από την πανδημία και τις αρρυθμίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, έχει δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για τόνωση της ζήτησης για επιχειρηματίες υπηρεσίες και υπηρεσίες ΙΤ.

Πηγή:sepe.gr