H πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

«Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Bain Capital Credit LP για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων πιστωτικών ανοιγμάτων με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 1,95 δισ. ευρώ, έναντι τιμήματος 432 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Η πώληση είναι credit positive για την Τράπεζα Πειραιώς, επειδή μειώνει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον ισολογισμό της κατά 1,5 δισ. ευρώ και βοηθά την τράπεζα να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των NPE το 2018».

«Περιμένουμε ότι η τιμολόγηση της συναλλαγής της Τράπεζας Πειραιώς, με ένα τίμημα περίπου στο 30% της αξίας του χαρτοφυλακίου στον ισολογισμό, θα είναι οριακά επικερδής και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχες συμφωνίες προβληματικών επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα», αναφέρει ο Moody's. Το χαρτοφυλάκιο των NPE περιλαμβάνει κυρίως καταγγελμένα δάνεια σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ότι η συναλλαγή θα αυξήσει κατά περίπου 20 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή της βάσης, σημειώνει ο οίκος.

«Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλες τις ελληνικές τράπεζες και θα καθορίσει πώς θα εξελιχθεί η πιστοληπτική ικανότητά τους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», αναφέρει ο Moody's, προσθέτοντας: «Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές στη διαχείριση των NPEs τους, παράλληλα με τα διαθέσιμα εργαλεία των αναδιαρθρώσεων, διαγραφών και ρευστοποιήσεων».