Το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία πρόσφατα απέσπασε από την Τράπεζα HSBC 300 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το Βέλγιο, μετά αφορμή τη λεγόμενη λίστα Φαλσιανί - που στην ελληνική της εκδοχή είναι περισσότερο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ.

Η βελγική εφημερίδα L' Echo δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η εισαγγελία των Βρυξελλών έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την HSBC αναφορικά με το αδίκημα της φοροδιαφυγής για την οποία, θα μπορούσε να κριθεί ένοχη η κινεζοβρετανική Τράπεζα μέσω της θυγατρικής της στη Γενεύη.

Επί της ουσίας οι βέλγικες αρχές έχοντας υπόψη τους, μέσω της λίστας των πελατών της στη Γενεύη που δημοσιοποίησε ο άλλοτε υπάλληλος της Τράπεζας Ερβέ Φαλσιανί, ότι η HSBC είχε και Βέλγους πελάτες, αποφάσισαν να κινηθούν εναντίον της για συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής σε βάρος του βελγικού κράτους.

Η L' Echo στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στην καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος, ενδεχόμενο που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία του Βελγίου.

Στην περίπτωση της Γαλλίας η HSBC κατέβαλε 300 εκατ. ευρώ για να σταματήσει η διαδικασία προσφυγής των αρχών στη Δικαιοσύνη.