H πώληση των θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας στη Σερβία είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (credit outlook).

H Εθνική ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% των θυγατρικών της στη Σερβία, Vojvodjanska Banka AD (VOBAN) and NBG Leasing d.o.o., και ενός χαρτοφυλακίου δανείων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία στην OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad.
Ο Moody's σημειώνει ότι η πώληση είναι credit positive για την Εθνική, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην τράπεζα να μειώσει τον έκτακτο δανεισμό της (ELA). Επιπλέον, η πώληση θα αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο (Common Equity Tier 1, CET1) της τράπεζας κατά περίπου 44 μονάδες βάσης.

Η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση για την περαιτέρω μείωση του ακριβού δανεισμού της από τον ELA, ο οποίος ανερχόταν σε περίπου 1 δισ. ευρώ ή περίπου 1,5% του συνολικού ενεργητικού της Εθνικής στο τέλος του Οκτωβρίου 2017, σημειώνει ο Moody's. Ο οίκος προβλέπει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει πλήρως τη χρηματοδότησή της από τον ELA και ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο δίμηνο, κυρίως με τα έσοδα από την πώληση των υπόλοιπων στοιχείων ενεργητικού της, που δεν έχουν σχέση με τη βασική δραστηριότητά της (non-core assets) και τις αυξημένες καταθέσεις των πελατών της από την ανανεωμένη εμπιστοσύνη, εν μέσω μίας μέτριας οικονομικής ανάκαμψης το 2017-18.

Η χρηματοδότηση της Εθνικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA έχει μειωθεί πολύ, αναφέρει ο Moody's, τα δύο τελευταία χρόνια, εν μέσω της μείωσης του ισολογισμού της, της αποκατάστασης γραμμών διατραπεζικής χρηματοδότησής της (repo lines) από ξένες τράπεζες και της μερικής επιστροφής των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ο οίκος αναμένει ότι το υπόλοιπο του δανεισμού της Εθνικής από τον ELA θα ανέλθει σε περίπου 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, ενώ τονίζει ότι τα μέτρα απομόχλευσης έχουν βελτιώσει το χρηματοδοτικό προφίλ και την κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, αντιμετωπίζοντας εν μέρει ορισμένες από τις βασικές πιστωτικές προκλήσεις της.

Η μείωση του ELA, το κόστος του οποίου σήμερα ανέρχεται περίπου στο 1,5%, θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και συνακόλουθα θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της και θα βοηθήσει την τράπεζα στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία, αναφέρει ο οίκος. Η μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της αποτελεί βασική πρόκληση για την Εθνική, όπως και για όλες τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνεται.