Έσονται έτοιμες, για τα τεστ αντοχής δηλώνουν οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς, όπως τονίζουν, στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται εντός στόχων, ενώ οι παραδοχές με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν (π.χ. ρυθμοί ανάπτυξης) θα είναι ευνοϊκότερες, σε σχέση με αυτές που είχαν υιοθετηθεί στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση.

 

Είναι βέβαιο ότι, σχετικά σύντομα, θα προκύψουν και άλλοι Γουάτσα και όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα. Αλλά για το πάρτι εκατομμυρίων, που παίχτηκε με τις ανεύθυνες φημολογίες για τις τράπεζες, δεν πρέπει να ασκηθούν κάποιοι έλεγχοι;...

Γράφει ο ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Οι πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν θα προκύψουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης για καμία τράπεζα.

Η Αlpha Bank και η Εθνική «πέρασαν» επιτυχώς τους επιτόπιους ελέγχους των δανειακών χαρτοφυλακίων τους που διεξήγαγαν τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ.

Οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται σε Eurobank και Πειραιώς και επί του παρόντος «όλα βαίνουν καλώς».

Αυτό, ωστόσο, που έχει αποδειχθεί και αναγνωρίζουν όλοι, είναι ότι ο πιο ευαίσθητος κρίκος της ελληνικής οικονομίας – κυρίως μέχρι το καλοκαίρι του 2018 – είναι ο τραπεζικός. Και αυτό γιατί είναι ο πιο ευάλωτος στις φήμες, στην παραφιλολογία και στα μικροπολιτικά παιχνίδια, εντός και εκτός συνόρων.

Αυτό φάνηκε άλλωστε στην φθινοπωρινή «διαμάχη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το αν απαιτείται επιπρόσθετος έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες (AQR) πέραν των stress test που θα διεξαχθούν πανευρωπαϊκά το πρώτο εξάμηνο του 2018, εντείνοντας τη φημολογία για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Τότε κάποιοι βρέθηκαν να κερδίζουν τεράστια ποσά από τις μεγάλες αυξομειώσεις των μετοχών...

Η… κόντρα αυτή μπορεί έληξε με νικητή την ΕΚΤ και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ωστόσο είχε σημαντικές απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω ρευστοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, όταν η εμμονή του ΔΝΤ είχε χτυπήσει «κόκκινο», οι τράπεζες είχαν χάσει το 30% της κεφαλαιοποίησής τους.

Οι γνώστες της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι ενδεχόμενοι νέοι τριγμοί δεν θα προκύψουν για θέματα ουσίας, ούτε λόγω «διαφωνιών» σε υψηλό θεσμικό επίπεδο, εννοώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Πολλές φορές, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η φημολογία ή η κινδυνολογία διοχετεύεται από χαμηλότερα «τεχνοκρατικά» κλιμάκια που είτε παραγνωρίζουν το πολιτικό πλαίσιο αποφάσεων, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Και υπάρχουν και οι… παρεμβάσεις πάλαι ποτέ κραταιών και ισχυρών ανθρώπων του τραπεζικού συστήματος, που θέλουν να υπογραμμίσουν ότι η απουσία τους από τα… πράγματα οδηγεί στην καταστροφή.

Οι «νέοι» παίκτες όμως φαίνεται να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Η συνέντευξη του Prem Watsa, του μεγαλύτερου μετόχου της Eurobank με 18%, στο Βloomberg δίνει το στίγμα. Ο επικεφαλής της Fairfax Finacial Holdings κατέστησε απολύτως σαφές ότι όχι μόνο θα στηρίξει το υφιστάμενο στην Ελλάδα επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο (εκτός από τη Εurobank, συμπεριλαμβάνεται η Grivalia, ο Μυτιληναίος και το Praktiker), αλλά σκέφτεται να το εμπλουτίσει.

«Για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα» είπε ο Watsa.

Και έχει ιδιαίτερη αξία όταν αυτό το λέει ο άνθρωπος που από το 2014 έχει υποστεί απώλειες άνω των 600 εκατ. δολαρίων.

«Εχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροχρόνιοι επενδυτές» υπογράμμισε ο Ινδοκαναδός ιδρυτής της Fairfax, που μάλλον ετοιμάζεται να μπει και στην νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων, που δρομολογείται για τις αρχές του 2018.

Ο Watsa θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Βέβαια ο Watsa, έχει δική του άποψη περί ρίσκου. Λέγεται ότι οταν πριν από μερικά χρόνια είχε ερωτηθεί για το ρίσκο στην Ελλάδα, είχε απαντήσει: «Ποιο ρίσκο; Προέρχομαι από μια χώρα (σ.σ. Ινδια) που δολοφονούνται πρωθυπουργοί.»