Η ολοκλήρωση μόλις ενός ηλεκτρονικού πλειστηριασμού - της μεζονέτας των 320 τ.μ στην Κηφισιά μαζί με δύο θέσεις πάρκινγκ που κατέληξε τελικά στην επισπεύδουσα τράπεζα Eurobank – προκαλεί έντονο προβληματισμό. Κι αυτό γιατί η ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους επιτυχίας των stress test, όπως υπογραμμίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Όπως εξηγούν, οι πλειστηριασμοί θα κρίνουν εν πολλοίς αν οι τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, ενόψει και των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα του 2018.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα «αναμένει» ότι από την νέα χρονιά το ηλεκτρονικό σφυρί θα «χτυπάει» πανελλαδικά και μέχρι τον Φεβρουάριο – στα μέσα του μήνα ξεκινούν τα stress tests – θα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί.

Αυτό ωστόσο που είναι ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρά τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών, οι τράπεζες είναι εντός των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) , χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει εφησυχασμό καθώς στην επόμενη διετία οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες του ώστε να μειωθούν τα ΝPEs στα 64,6 δις. ευρώ στο τέλος του 2019 από τα 99,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου φέτος.

Το κρίσιμο πάντως για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αν και κατά πόσο θα «κερδίσει» το χαμένο έδαφος και αν θα επιδείξει ευελιξία ώστε να μη δημιουργηθούν νέα προβληματικά δάνεια.

«Το ζήτημα δεν είναι απλώς να γίνονται ρυθμίσεις σε «σκασμένα» δάνεια, αλλά να δρουν οι τράπεζες και προληπτικά για τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά μεν, αλλά δύσκολα δε»

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του κεφαλαίου «πλειστηριασμοί» οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν να μάθουν, τις επόμενες εβδομάδες, τις «παραδοχές» (ρυθμοί ανάπτυξης, ανεργία κλπ) του δυσμενές σεναρίου, βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress test. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πολύ ηπιότερες από αυτές του 2015,

Τα σενάρια των stress tests

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 με βάση το δυσμενές σενάριο. Οι παραδοχές αυτού το σεναρίου για την ανάπτυξη ήταν -3,3% το 2015, -3,9% το 2016 και +0,3% το 2017, όταν τα δύο προηγούμενα χρόνια το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο και για φέτος εκτιμάται «κλειδώσει» το +1,6% .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξάλλου στο δυσμενές σενάριο «προβλέπεται» μικρότερη μείωση στη τιμή των ακινήτων – άρα των collaterals των τραπεζών – κοντά στο 15%, αντί για 30%.

Ο πρόεδρος της Εurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης δηλώνει ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες «χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού».

Εκτιμάται λοιπόν ότι θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να απορροφηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα έχουν δύο χρόνια προθεσμία για να «θεραπεύσουν» τα βιβλία τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες ευρωπαϊκές, όπως οι ιταλικές.

Στις Βρυξέλλες άλλωστε κάθε άλλο παρά επιθυμούν νέα προβλήματα – η Ε.Ε έχει ήδη αρκετά – που θα μπορούσαν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των ευρωπαίων πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, αν ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν περάσουν τη βάσανο των stress tests είναι μεγάλος, είναι πιθανόν να δημιουργήσει τριγμούς και εντός της ΕΚΤ καθώς ο SSM συμπλήρωσε 3 χρόνια αυστηρής εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης.