Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συζητήσει σύντομα τη χορήγηση νέων πολυετών δανείων στις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της σήμερα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα δάνεια δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρα όσο τα προηγούμενα.

Οι τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία, αντιμετωπίζουν ένα κενό χρηματοδότησης, καθώς τα δάνεια (TLTRO), ύψους 739 δισ. ευρώ, που είχε χορηγήσει η ΕΚΤ λήγουν το 2020-21.

Η δήλωση του Πέτερ Πράετ δείχνει ότι η χορήγηση νέων δανείων TLTRO θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου, αλλά μία απόφαση, ιδιαίτερα όσον αφορά στους όρους τους, μπορεί να ληφθεί αργότερα.

 «Η συζήτηση θα έρθει πολύ σύντομα στο Διοικητικό Συμβούλιο», είπε ο Πράετ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λάβουμε αποφάσεις… τότε».

Τα τελευταία δάνεια TLTRO χορηγήθηκαν με μηδενικό επιτόκιο. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να κερδίσουν 0,4% από αυτά, αν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να δανείσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο Πράετ είπε ότι η συζήτηση των παραμέτρων για τα όποια νέα δάνεια είναι «ένα πολύπλοκο πράγμα, επειδή εξαρτάται από το μέγεθος της στήριξης που θέλεις να δώσεις».

Ο Πράετ υποστήριξε ότι οι τράπεζες, που υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία, είναι πιθανόν να μείωναν τις πιστώσεις τους στην πραγματική οικονομία εν μέσω της πρόσφατης επιβράδυνσης, προσφέροντας το βασικό επιχείρημα για τη χορήγηση των TLTRO.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη χορήγηση των TLTRO με μεταβλητό παρά με σταθερό επιτόκιο και, επίσης, εξετάζει μία μικρότερη διάρκειά τους σε σχέση με τα τέσσερα χρόνια των προηγούμενων δανείων.