«Σέρλοκ Χολμς» επιστρατεύουν οι τράπεζες ώστε να εντοπίσουν στρατηγικούς κακοπληρωτές αν την υφήλιο και να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χρωστούμενα.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Δύο τουλάχιστον συστημικές τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην πρακτική «στην Ελλάδα τα χρέη, στο εξωτερικό η περιουσία» καθώς έχουν τη νομική δυνατότητα να προχωρήσουν στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού που διατηρείται σε τράπεζα του εξωτερικού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «Σέρλοκ Χολμς» έχουν ήδη προσκομίσει στοιχεία για πλούσιους «κόκκινους» πελάτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν και μετά από πολλά χρόνια να εμφανιστούν στο «γκισέ» ώστε να αποφύγουν την έκδοση ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 655/2014 της ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο και να ζητήσουν την έκδοση ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού και στη συνέχεια να απευθυνθούν στην ξένη τράπεζα που υποχρεούται να συνεργαστεί.

Φυσικά οι «Σέρλοκ Χόλμς» δεν ασχολούνται με … πληβείους «κόκκινους» δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό των 200.000 ευρώ αλλά με πλούσιους επιχειρηματίες που περνούν τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρούν διαμέρισμα, τα καλοκαίρια στη Μύκονο πίνοντας σαμπάνια σε ακριβή ξαπλώστρα κλπ.

Κι αυτό γιατί τα μεγάλα διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνών που εξειδικεύονται στον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών κοστίζουν ακριβά και δεν «αξίζει» να προσληφθούν από τις τράπεζες αν η οφειλή του δανειολήπτη δεν είναι επτάψηφιος αριθμός.