Τα αποτελέσματα της περιοδικής εξέτασης των αξιολογήσεών της για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και την Attica Βank γνωστοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Πρόκειται για μία γενικότερη αποτίμηση των εξελίξεων και της πορείας του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο δεν έχει να κάνει με την πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπός αλλαγής στο rating τους.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί Moody’s παρατηρούν βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και της κερδοφορίας των τραπεζών, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αισιοδοξίας για τις προοπτικές χρηματοδότησης, ωστόσο δεν παραλείπουν να τονίσουν τα μεγάλα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από τα κόκκινα δάνεια και τους αναβαλλόμενους φόρους.  

Αξιολόγηση ανά τράπεζα:

Εθνική

Η αξιολόγηση Caa1 αντανακλά σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές για βελτίωση της χρηματοδότησης της ΕΤΕ μέσω των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας. Η άμεση πρόκληση για την τράπεζα είναι να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο κόκκινων ανοιγμάτων.

Λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι έχει επαρκεί ρυθμιστικά κεφάλαια που στηρίχθηκαν από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου Tier 2, αν και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενου φόρου κάνει τον οίκο να θεωρεί τα κεφάλαια ως «χαμηλής ποιότητας». Το πιστωτικό προφίλ της ΕΤΕ αντανακλά την πιθανότητα να επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία το 2019-20, η οποία θα στηριχθεί από την αυξανόμενη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος από NPEs.

Eurobank

Η Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι προοπτικές χρηματοδότησης στηρίζουν και την αξιολόγηση Caa1, της Eurobank. O οίκος δίνει έμφαση στο σχέδιο αναμόρφωσης της τράπεζας, το οποίο όπως επισημαίνει αναμένεται να επιταχύνει αισθητά την μείωση των κόκκινων δανείνων και να βοηθήσει στην επίτευξη των λειτουργικών στόχων δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.  Η τράπεζα εμφανίζει υψηλή κεφαλαιακή βάση, «να και με υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων, τα οποία θεωρούμε χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο» σημειώνουν οι αναλυτές του Moody’s.

Alpha Βank

Η αξιολόγηση Caa1 αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές για βελτίωση της χρηματοδότησης της μέσω των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας

Η Moody’s στέκεται στους σχετικά υψηλούς δείκτες ρυθμιστικών κεφαλαίων καθώς ο δείκτης CET 1 είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα. Ωστόσο και εδώ η υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου καθιστά το κεφάλαιο «χαμηλής ποιότητας».

Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η αξιολόγηση Caa2 από την Moody’s αντανακλά την άμεση πρόκληση της ελληνικής τράπεζας στην μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου των NPEs, σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα. Οι καλύτερες προοπτικές της Πειραιώς για περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ χρηματοδότησης μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στην αξιολόγησή της το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο οίκος. Παράλληλα προσθέτει πως τα επίπεδα κεφαλαίου της Πειραιώς είναι άνετα πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και στηρίζονται από την πρόσφατη έκδοση του Tier 2 ομολόγου, αν και οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του κεφαλαίου.

Attica Βank

Με τη χαμηλότερη αξιολόγηση η τράπεζα (Caa3) και όπως και οι συστημικές τράπεζες υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τον στόχο της τράπεζας να επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία το 2019-20, τερματίζοντας έτσι την φάση «ανάλωσης κεφαλαίου.