Νέα σύσκεψη είχε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουν  για το σχέδιο «Ηρακλής» και τη δημιουργία Asset Protection Scheme (APS).

 

Οι διαφορές μεταξύ των συστημικών τραπεζών, δεν είναι καθόλου μικρές και ευκαταφρόνητες, ενώ το κόστος μίας τέτοιας κίνησης, προβληματίζει όλες. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μία οριστική απόφαση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αναβλητικότητα, που κοστίζει στην ελληνική οικονομία.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν, η πλευρά του υπουργείου προσπάθησε να αμβλύνει τις επιφυλάξεις και ανησυχίες των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι η επιβάρυνσή τους (από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα) θα είναι μηδενική, με τη συζήτηση να υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες και κάθε τράπεζα να εκθέτει τους δικούς της προβληματισμούς για το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το ύψος των δανείων που θα μπορούν να μεταφέρουν στο υπό διαμόρφωση σχήμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βασική επιφύλαξη από την πλευρά των τραπεζών εστιάζει στο γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα διασφάλιζε τη διαβεβαίωση του υπουργείου περί μηδενικής επιβάρυνσής τους.

Σημειώνεται ότι αναμένεται η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε., το οποίο και θα δώσει το τελικό «καλώς έχει» για το «Hercules Project» και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει εντός του Οκτωβρίου και ίσως την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Παύλος Μυλωνάς, Χρήσος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης.