Το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, που αφορά σε κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ,  θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, μετά την έγκριση που έδωσε η DG Comp.

Το σχήμα είναι εθελοντικό, θα έχει διάρκεια 18 μηνών με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, όπως στην περίπτωση του ιταλικού μοντέλου και αποτελεί όπως είπε ο κ. Ζαββός μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, καθώς ακολουθούν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι έως τα μέσα του 2021 να έχει μειωθεί ο όγκος των NPEs κατά 30 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν οι τράπεζες να πάρουν ανάσες και να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους, βοηθώντας στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από διάφορες διαρροές των προηγούμενων ημερών, λέγοντας μάλιστα ότι «όσοι διέρρευσαν ότι οι προμήθειες θα είναι εμπροσθοβαρείς μάλλον θέλουν να παίξουν με το χρηματιστήριο». Οι προμήθειες, όπως είπε θα δίνονται ανά έτος, θα είναι χαμηλότερες από το ιταλικό μοντέλο, παρότι η γειτονική χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα, εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάτω από 180 μονάδες βάσης (1,8%).
Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό αμέσως μετά την «εμπέδωση» του Ηρακλή όλοι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είπαμε στις τράπεζες ότι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με τα λεφτά των φορολογουμένων πρέπει το τραπεζικό σύστημα να γίνει αξιόπιστο και κερδοφόρο».

Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να κάνουν ταχύτατα τις τιτλοποιήσεις και να πάρουν τις εγγυήσεις, γιατί διαφορετικά δεν θα μειωθούν τα risk weight assets, ενώ διευκρίνισε ότι το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει αξιολόγηση (BB-) από δυο οίκους.