Στην Αθήνα αναμένονται στελέχη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Κρίσιμο στοιχείο να αποδεχτεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός - SSM - ότι τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν με κρατική εγγύηση είναι μηδενικού ρίσκου.

 

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στελέχη της DG Comp, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων θα ελέγξουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης - senior note - τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, του σχεδίου με τη ν ονομασία '' Ηρακλής''.

Με δεδομένο ότι έχουν επέλθει δευτερεύουσας σημασίας τροποποιήσεις, σε σχέση με το σχέδιο που έλαβε το «καλώς έχειν» (σ.σ. δηλαδή ότι δεν συνιστά κρατική βοήθεια) από την Επιτροπή, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για έγκριση εξπρές.

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ως προς το αν θα αναγνωρίζει με μηδενικό συντελεστή στάθμισης τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior note), οι οποίοι θα φέρουν κρατική εγγύηση.

Μετά τις επαφές των τελευταίων ημερών, ο SSM φέρεται να έχει κάνει πίσω, σε σχέση με την αρχική του πρόθεση να υπάρξει δέσμευση μετρητών. Υπάρχει, επομένως, η προσδοκία ότι θα δεχθεί ως μηδενικού ρίσκου τους senior note τίτλους, που θα φέρουν κρατική εγγύηση.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ζητήσει επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, που δεν θα έχουν να κάνουν με δέσμευση μετρητών από την Ελληνική Δημοκρατία…