Το ποσό των "κόκκινων" δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το σχέδιο "Ηρακλής" να αναμένεται ως μάνα εξ ουρανού μεν, αλλά να μη λύνει φυσικά το μεγάλο πρόβλημα, απλώς να το μειώνει περίπου κατά το 1/3. Στις ήδη υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης 'κόκκινων", έρχονται νέες, για εύκολα και σίγουρα κέρδη, αφού ο "Ηρακλής" δεν αρκεί από μόνος του.

Πεδίο εύκολης άντλησης κερδών λαμπρό, για τις εταιρείες που συνοστίζονται να αναλάβουν τα "κόκκινα" δάνεια, αφού οι ίδιες οι τράπεζες αποδείχθηκε ότι ήταν ανίκανες κι ας απέλυαν σωρηδόν υπαλλήλους τους, αντί να τους αναθέσουν την είσπραξη όσων δανείων ήταν δυνατόν, έστω και μέσω νεοϊδρυόμενων θυγατρικών. Προτίμησαν όμως να τα πουλήσουν, ακόμα και στο...5% της αξίας τους κάποια. Και δεν κάλεσαν ούτε έναν δανειολήπτη, να του προτείνουν μία λύση διακανονισμού, έστω και διπλάσια όσων πούλησαν ή εκχώρησαν σε εταιρείες "ειδικού σκοπού"...

Ιδού, λοιπόν, ποιες είναι μέχρι σήμερα οι εταιρείες που αγοράζουν ή διαχειρίζονται τα απλήρωτα δάνεια των ελλήνων φορολογουμένων, όπως έχουν καταγραφεί:

Cepal: Είναι η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2016. Αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank και διαχειρίζεται απαιτήσεις 6 δισ. ευρώ. Απασχολεί περίπου 200 άτομα και στοχεύει σε καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια ΜμΕ.
Eurobank FPS: Είναι η δεύτερη εταιρεία που έλαβε άδεια από την ΤτΕ τον Μάρτιο του 2017. Μετά την τιτλοποίηση των δανείων, που προβλέπεται στο σχέδιο συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia, η FPS θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κόκκινων δανείων, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Απασχολεί περισσότερα από 1.000 άτομα και στοχεύει σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων.
Θεά Άρτεμις: Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχουν η Attica Bank και οι Aldridge & DDM. Διαχειρίζεται επισφαλές χαρτοφυλάκιο 1,3 δισ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας της διαχείρισης έχει οριστεί στα 10 χρόνια, με την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο, να διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης. Καλύπτει όλο το εύρος των απαιτήσεων.
Pillarstone: Αποτελεί θυγατρική του αμερικανικού fund KKR και έχει στόχευση στα εταιρικά/κοινοπρακτικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πριν λίγους μήνες όμως έλαβε απόφαση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, λόγω της αδυναμίας να εξασφαλίσει συνεργασίες/συναλλαγές από τις τράπεζες.
Resolute Asset Management: Δραστηριοποιείται σε 10 χώρες και ειδικεύεται στα τουριστικά και ξενοδοχειακά ακίνητα. Έχει συνεργαστεί με τράπεζες ως σύμβουλος για την υλοποίηση πωλήσεων χαρτοφυλακίων, αλλά και ανάπτυξης προϊόντων ρυθμίσεων. Απασχολεί 20 περίπου άτομα στην Ελλάδα.
Independent Portfolio Management (IPM): Συστάθηκε στην Ελλάδα και ειδικεύεται στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επίπεδο analytics, διαχείρισης απαιτήσεων και υπηρεσίες ακινήτων.
UCI: Έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2004, όπου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως υποκατάστημα ισπανικού πιστωτικού ιδρύματος (UCI EFC) με εξειδίκευση στα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών. Αποτελεί join venture της Banco Santander και της BNP Paribas, με ισόποση συμμετοχή. Ο όμιλος διαχειρίζεται πάνω από 11 δισ. σε στεγαστικά δάνεια. Στην Ελλάδα απασχολεί 35 περίπου άτομα.
Β2Kapital: Είναι μέλος του νορβηγικού ομίλου B2Holding Group και στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού σχήματος (co-investment structure) για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων “Venus”. Καλύπτει όλο το φάσμα των απαιτήσεων και αυξάνει με ταχείς ρυθμούς το ανθρώπινο δυναμικό της.
QQuant: Η θυγατρική της Qualco ανέλαβε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου “Earth” της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Στο κεφάλαιό της συμμετέχει και ο κολοσσός PIMCO, ενώ η εταιρεία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην τριπλή συναλλαγή της Eurobank “Pillar-Cairo-FPS”. Καλύπτει όλα τα είδη απαιτήσεων και απασχολεί περίπου 100 άτομα.
DV01 Asset Management: Επικεντρώνεται στη διαχείριση απαιτήσεων από επιχειρηματικά δάνεια όλων των κατηγοριών (μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις). Πρόκειται για θυγατρική της αυστραλέζικης DV01 Funds Management, η οποία εδρεύει στο Περθ και ειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις.
Special Financial Solutions: Αποτελεί τον servicer του αμερικανικού fund Bain Capital, που αγόρασε το πρώτο ενυπόθηκο χαρτοφυλάκιο που πωλήθηκε στην ελληνική αγορά, το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Στοχεύει σε επιχειρηματικά δάνεια και απασχολεί 15 περίπου άτομα.
Hoist Hellas: Αποτελεί θυγατρική του σουηδικού ομίλου Hoist Finance, με εμπειρία άνω των 20 ετών και παρουσία σε 10 τουλάχιστον χώρες. Στοχεύει σε καταναλωτικά, ενυπόθηκα και δάνεια ΜμΕ και απασχολεί 20 περίπου άτομα.
DoValue: Μετονομάστηκε σε DoValue από DoBank και έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Solar με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλες τις τράπεζες. Αυτό περιλαμβάνει τα δάνεια 300 εταιρειών συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ.
MELFIN: Αποτελεί θυγατρική της εταιρείας είσπραξης απαιτήσεων Mellon και στοχεύει σε χαρτοφυλάκια όλων των ειδών.
APS: Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχουν η APS και η Euroxx και διαχειρίζεται δάνεια συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ. Στοχεύει στην απόκτηση καταναλωτικών χαρτοφυλακίων και δανείων ΜμΕ.
CERVED: Ο ιταλικός όμιλος μπήκε δυνατά στο «παιχνίδι» της διαχείρισης, αποκτώντας την Eurobank Property Services και τις θυγατρικές της σε Ρουμανία και Σερβία.
ΕΟS Matrix: Ειδικεύεται στην καταπιστευτική είσπραξη, την αγορά οφειλών και την εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών.
EU Praxis: Αποτελεί σύμπραξη της ιταλικής Fire Group και της αγγλικής StormHarbour και είναι η τελευταία που αδειοδοτήθηκε, στα τέλη Μαΐου.

Ο κλάδος στελεχώνεται κυρίως με τραπεζικά στελέχη και απασχολεί σήμερα περίπου 2.000-2.500 εργαζομένους. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Ιntrum, όμως, και την ένταξη στον χώρο κι άλλων εταιρειών-εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 25, από 18 τώρα-σύντομα ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στους 5.000 εργαζομένους.