Με την αποπληρωμή του 30%-40% της οφειλής τους μπορούν να …καθαρίσουν περίπου 200.000 δανειολήπτες της Εθνικής Τράπεζας, τα δάνεια των οποίων, καταναλωτικά κατά κύριο λόγο, είναι «κατακόκκινα» καθώς δεν εξυπηρετούνται την τελευταία πενταετία.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Τις επόμενες ημέρες οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα λάβουν γράμμα από την τράπεζα που θα τους ενημερώνει ότι πρέπει να προσέλθουν στο ταμείο για να …κλείσουν τους «λογαριασμούς» τους μετά από κούρεμα οφειλής που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 70%.

Αν δεν προσέλθουν τότε το δάνειο τους, μαζί με πολλά άλλα θα μπει στο «πακέτο» των 2 δις ευρώ που έχει δρομολογήσει να πουλήσει σε fund η τράπεζα.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο έχει κωδική ονομασία «Earth» και μπορεί το fund που θα πλειοδοτήσει να το αγοράσει μόλις στο 10% της αξίας του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα μπορούν να «ξεμπερδέψουν» καταβάλλοντας το 10% ή το 15% της οφειλής τους.

Όπως εξηγούν γνώστες του θέματος, τα funds έχουν εκτός από μεγάλη ρευστότητα και την πολυτέλεια του χρόνου. Σε αντίθεση με τις τράπεζες που έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ να μειώσουν με όλους τους τρόπους (πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμοί, διαγραφές) τα «κόκκινα» δάνεια, τα fund μπορούν να περιμένουν τους δανειολήπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να εισπράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αρχικής οφειλής.

Αν δηλαδή ένα δάνειο των 1.000 ευρώ αγοράστηκε 100 ευρώ, το fund θα διεκδικήσει και τα 1.000 ευρώ ή όσον το δυνατόν περισσότερα, αναμένοντας βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι επιστολή δεν θα λάβουν περίπου 20.000 (από τους 200.000 «κόκκινους») δανειολήπτες της Εθνικής καθώς έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν ξεκινήσει οι σχετικές νομικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι το «Earth» περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια 1,1 δις. ευρώ, οφειλές πιστωτικών καρτών 500 εκατ. ευρώ και δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες αρχικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.