Κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ αύξησαν τις καταθέσεις τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ξέσπασμα τις πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων τους διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 19,8 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Ταυτοχρόνως τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεως έφθασαν τον Αύγουστο στα 19,89 δισ. ευρώ.

Αντίθετα οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 183 εκατ. ευρώ ενώ σε σχέση με πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 11,2%. Οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν τον Αύγουστο αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 3,318 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,0% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο σκέλος των δανείων. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 9,2% από 8,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1,394 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,097 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 1,9% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 231 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,114 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2020, ήταν θετική κατά 324 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,118 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 7,2% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 403 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,320 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, αρνητική κατά 114 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά έναντι αρνητικής καθαρής ροής 123 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα.