Ξεκίνησε η ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά την πρόταση της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία Asset Management Company, γνωστή και ως bad bank.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι χθες στελέχη της γαλλικής Lazard, η οποία διενεργεί ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα και κλιμάκιο της Axia Ventures, που από την πλευρά της έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για λογαριασμό του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ενημερώθηκαν για την πρόταση από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, την ενημέρωση προς τους συμβούλους της κυβέρνησης έκανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος Σπύρος Παντελιάς και ομάδα συνεργατών του.

Οι δύο σύμβουλοι Lazard και Axia Ventures ενημερώθηκαν εις βάθος και αναμένεται να παρουσιάσουν, άμεσα, από την πλευρά τους τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους επί της πρότασης του διοικητή της ΤτE Γιάννη Στουρνάρα τόσο στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα όσο και στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη.

Σαφώς εμπεριστατωμένη ενημέρωση θα υπάρξει και στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση για το αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της ΤτΕ, ώστε εν συνεχεία να δώσουν από κοινού τη «μάχη» στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (DG Comp) και στον SSM.

Η πρόταση

Με βάση την πρόταση της ΤτE, στην ενιαία bad bank θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια λογιστικής αξίας έως 45 δισ. ευρώ και ο βασικός της άξονας στηρίζεται στη διπλή αντιμετώπιση τόσο των NPLs όσο και του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει, σύμφωνα με την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα, στη λογιστική τους αξία, δηλαδή στην τιμή με την οποία έχουν αποτιμηθεί στα βιβλία των τραπεζών. Η αναγνώριση της ζημιάς που θα προκαλέσει στις τράπεζες από τη διαφορά της τρέχουσας αξίας από τη λογιστική από τη μεταβίβαση των δανείων στην bad bank προβλέπεται να γίνει σε βάθος 5ετίας-7ετίας. Η αποτίμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνεται από ανεξάρτητους εκτιμητές.

Οι τράπεζες θα πληρώνουν ετήσια προμήθεια για την κρατική εγγύηση, με τη διαφορά ότι η προμήθεια δεν θα καταβάλλεται από τις τράπεζες τοις μετρητοίς αλλά με τη διαγραφή ίσης αξίας φορολογικής απαίτησης.

Ενεργό ρόλο στη λειτουργία της bad bank, η οποία με βάση τον μηχανισμό θα τιτλοποιεί τα δάνεια, θα έχουν οι υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα μπορούν να αναλάβουν ένα μέρος της διαχείρισης. Η συμμετοχή των τραπεζών είναι εθελοντική.

Πηγή: Euro2day.gr