Η HSBC εξετάζει το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής εξόδου από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ, καθώς περιορίζονται οι επιλογές της για βελτίωση των επιδόσεων στην προβληματική δραστηριότητά της στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

 

Στόχος της ανώτατης διοίκησης είναι να παρουσιάσει το σχέδιο στο συμβούλιο της τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πηγές, καθώς η HSBC επιδιώκει να κατανείμει πόρους σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες στην Ασία.

Όπως σημειώνουν οι FT, το κλείσιμο του αμερικανικού δικτύου λιανικής τραπεζικής θα σηματοδοτούσε το τέλος της 40ετούς προσπάθειας της τράπεζας να έχει μα ενιαία τράπεζα πλήρους υπηρεσίας στη χώρα. Το συγκεκριμένο τμήμα εμφάνισε ζημιές 518 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά από ζημιές 279 εκατ. δολαρίων πέρυσι και 182 εκατ. δολαρίων το 2018.

Καθώς οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική αγορά για τη βρετανική τράπεζα, δεν συζητείται το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από την Αμερική, ενώ αντιθέτως επιδιώκεται ανάπτυξη του αμερικανικού τμήματος διαχείρισης πλούτου.

Σημειώνεται πως η HSBC διαθέτει περίπου 224 υποκαταστήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, πολύ μικρότερο από αυτό των JPMorgan και Bank of America, ενώ είχε ήδη δεσμευτεί τον Φεβρουάριο για κλείσιμο περίπου 80 εξ αυτών των υποκαταστημάτων.

Η μια από τις πηγές τόνισε πάντως πως η HSBC δεν έχει αποφασίσει οριστικά για το μέλλον της δραστηριότητας λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ.