Το δημόσιο χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε από την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των πράξεων άσκησης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να διαγραφεί, υποστηρίζει στην Καθημερινή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ. «Ακόμα και αν επιτρεπόταν η διαγραφή του χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ, αυτό δεν θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα, εφόσον δεν θεραπευτούν οι συνθήκες που οδηγούν σε υψηλό δημόσιο χρέος» προσθέτει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο διοικητής της ΤτΕΕΛΛ -0,91% εκτιμά ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με στόχο να γίνουν πιο απλοί, κατανοητοί, μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί».

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ακόμα οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προχωρούν, και πράγματι προχωρούν, σε ρύθμιση των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, και μάλιστα ενθαρρύνονται από τις εποπτικές αρχές να το κάνουν. Ωστόσο, στην περίπτωση των οριστικά μη βιώσιμων επιχζειρήσεων, αυτές θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν, υπογραμμίζει.