Δάνειο ύψους 73 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων στο αεροδρόμιο της Σόφιας, δέσμευσε η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τα 73 εκατ. αποτελούν τμήμα συνολικού δανείου 240 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκε από  διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και εμπορικές τράπεζες στη SOF Connect AD, εταιρεία  ειδικού  σκοπού, πλειοψηφικά ελεγχόμενη από την Meridiam Eastern Europe Investments SAS

Το δάνειο της Παρευξείνιας Τράπεζας προορίζεται για την πρώτη φάση του πρότζεκτ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρησης και Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βουλγαρία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιδρύματος. Επιπλέον, το δάνειο θα υποστηρίξει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ήδη υφιστάμενου αεροδρομίου, που είναι το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. 

Το συνολικό κόστος της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ και η ίδια συμμετοχή της Meridiam ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ. 

«Η ενίσχυση υποδομών ζωτικής σημασίας στην παρευξείνια περιοχή παραμένει κορυφαία μας προτεραιότητα. Είμαστε ευτυχείς για τη συμμετοχή σε αυτό το έργο που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της χώρας, θα ενισχύει τον τουρισμό και θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη τη Βουλγαρία, όταν ξεπεραστεί η πανδημία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πάνκιν, πρόεδρος της Παρευξείνιας.

Στο πακέτο χρηματοδότησης μετέχουν ακόμα η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Διεθνές Χρηματοδοτικό Ιδρυμα (IFC), η Kommunalkredit Austria AG, η Societe Generale και η Unicredit Bulbank AD.