Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις προοπτικές της τράπεζας αλλά και της οικονομίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευσης των μετόχων ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

 

Οπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς "παρόλη την πρωτοφανή κρίση, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργήθηκαν είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τα €3 δισεκατομμύρια των ενήμερων δανείων που μπήκαν σε καθεστώς παύσης πληρωμών το 2020, σήμερα μόλις το 3% αυτών βρίσκονται σε καθυστέρηση, δηλ. περίπου €100 εκατομμύρια".

Παράλληλα, σημείωσε ότι αντίθετα από τις προσδοκίες για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, πετύχαμε οργανική μείωση, που συμπληρώθηκε με τις πωλήσεις μέσω συναλλαγών. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσό των €6,5 δισεκατομμυρίων το 2020, με τον δείκτη να φτάνει σήμερα περίπου στο 13%, από 32% στο τέλος του 2019.

Τόνισε επίσης ότι τα σχεδόν €4 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει η Εθνική Τράπεζα σήμερα, έχουν υψηλή κάλυψη από προβλέψεις, στο 65%, άρα η πραγματική έκθεση είναι μόλις €1,5 δισεκατομμύρια. Επίσης συμπεριλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό δανείων που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, και έχουν καλή πιθανότητα να "θεραπευθούν", δηλαδή να επιστρέψουν σε πλήρη ενημερότητα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μυλωνάς στη μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συνέβαλλε η μεγάλη τιτλοποίηση η οποία είναι σε εξέλιξη, το Project Frontier. Το Frontier είναι ένα χαρτοφυλάκιο με €6 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στεγαστικά. Η τιτλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του Προγράμματος Ηρακλής, και ο Τίτλος Υψηλής Εξασφάλισης, που θα διακρατήσει η Τράπεζα, θα είναι περί τα €3 δισεκατομμύρια και θα φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΕ βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή, που επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενω η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ άλλων ο CEO της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε πως εκτός από το Frontier συνέχισαν, και συνεχίζουν με επιτυχία, οι ρυθμίσεις των δανείων. "Κατά κύριο λόγο μέσω του επιτυχημένου προϊόντος μας, το Split&Settle, πάνω από 31.000 πελάτες μας, με δάνεια ύψους €1,8 δισεκατομμύρια, έχουν ρυθμίσει τα τελευταία δύο χρόνια το στεγαστικό τους, και σήμερα είναι και πάλι ενήμεροι.

"Το 2022 έχουμε στόχο να μειώσουμε κοντά στο 5%τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μπορώ να πω με σιγουριά πλέον, ότι το μεγάλο πρόβλημα της προηγουμένης 10ετούς κρίσης με τα κόκκινα δάνεια σύντομα το αφήνουμε πίσω μας. Και επικεντρωνόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στη στήριξη της υγιούς ελληνικής οικονομίας, και στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δάνεια

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε επίσης πως η Τράπεζα στήριξε ενεργά τους πελάτες της, που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας. "Κατά τη διάρκεια του 2020, προσφέραμε διευκολύνσεις, και παύσεις πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων σε πάνω από 85 χιλιάδες πελάτες, ποσό που αντιστοιχεί σε €3.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, εκταμιεύσαμε νέα δάνεια ύψους €4.7δισεκατομμύρια, συμμετέχοντας και απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων και επιχορηγήσεων. Από το τέλος του έτους, που έληξαν τα μορατόρια, μέχρι και σήμερα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, παρέχοντας τη δυνατότητα σταδιακής επαναφοράς στην αρχική δόση του δανείου".
Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται ΑΜΚ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε πως η Εθνική Τράπεζα "προφανώς δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να μοιράσει μέρισμα στους επενδυτές της".
Γκ. Χαρδούβελης: Η Εθνική Τράπεζα συνδράμει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια

Ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε από την πλευρά του:

"Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η Εθνική μας Τράπεζα παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Για 180 συνεχή χρόνια από την ίδρυσή της το 1841 και μόλις 20 χρόνια από το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον πλέον συνεπή, αξιόπιστο και στενό εταίρο της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα η χώρα μας, χάρις στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, που θα την απεγκλωβίσει από τα δεσμά της προηγούμενης πολυετούς κρίσης.

Η Εθνική Τράπεζα και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος. Η συγκυρία, είναι, όμως, εξαιρετική και η Τράπεζα, αντιλαμβανόμενη τα μηνύματα των καιρών, και με το σύνολο των εργαζομένων στο πλάϊ της, συνδράμει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια. Ενισχύει χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, συντονίζει και καθοδηγεί τα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, πρωτοπορεί στην ψηφιακή μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, στέκεται αρωγός στα νοικοκυριά, παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες, και γίνεται συνοδοιπόρος στα όνειρα που σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε όλοι μας.

Ως Πρόεδρος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Τράπεζα είναι όντως υπεύθυνη και δυνατή, λειτουργώντας με σωστούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με βαθιά επίγνωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποχρέωσης και ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τους πελάτες και τους μετόχους της. Με γνώμονα τις αξίες και το όραμά της, η Εθνική είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη νέα δυναμική φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια η εσωτερική αρχιτεκτονική της Εθνική Τράπεζας ανανεώθηκε σημαντικά και ήδη αποτελεί μια ισχυρή τράπεζα της σύγχρονης εποχής. Θέλω γι’ αυτό να συγχαρώ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον απερχόμενο Πρόεδρο και, ιδιαίτερα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, που επανεξελέγη για τρία ακόμη χρόνια στο τιμόνι της τράπεζας. Να συγχαρώ, επίσης, τους εργαζόμενους και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, που εργάστηκαν άοκνα και με χαρακτηριστική συνέπεια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών μας, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Κοινός μας στόχος είναι ο σταδιακός εκσυγχρονισμός της τράπεζας, μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε ότι σύντομα ο κάθε υπάλληλος, το κάθε στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας θα αισθάνεται ότι αποτελεί και ο ίδιος ή η ίδια πραγματικό κομμάτι της Τράπεζας, της ιστορίας της, του παρόντος της και του μέλλοντός της.

Η δέσμευσή μας ότι "Μαζί δημιουργούμε μέλλον" σημαίνει έμφαση και πλήρη εναρμόνιση με τις τέσσερεις βασικές μας αξίες: Αξιοπιστία, Ανθρωποκεντρικότητα, Αποτελεσματικότητα και Ανάπτυξη. Πρόκειται για κυρίαρχες αξίες, που υποδηλώνουν ότι η πορεία της Εθνικής είναι κοινή μας ευθύνη, και συνειδητή μας επιλογή να τις ακολουθήσουμε και να προσφέρουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες και συμβουλές στους πελάτες μας.

Εμπνεόμαστε από την ιστορία μας, δημιουργούμε αξίες, στοχεύουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Η επόμενη πενταετία αναμένεται να φέρει την Ελλάδα μπροστά και την Εθνική μας Τράπεζα ακόμα πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη".
Πρόγραμμα Μετασχηματισμού

Στο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Τράπεζας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο τέως πρόεδρος της Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδης.

Οπως είπε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα και για μια τελευταία φορά είμαι πολύ περήφανος που μπορώ μοιραστώ μαζί σας τι έχουμε καταφέρει μετά από 3 χρόνια, μέσω του πιο ολοκληρωμένου Προγράμματος Μετασχηματισμού που έχει υλοποιήσει ποτέ Ελληνική Τράπεζα.

1. Χτίσαμε ένα στιβαρό μηχανισμό μετασχηματισμού, με εξελιγμένες αξίες και εξελιγμένη ηγεσία που κάνει πράξη την έννοια της "ηγεσίας βάσει αξιών"

2. Εξυγιάναμε τον ισολογισμό μας και πετύχαμε την ουσιαστική μείωση των ΜΕΑ, ενώ καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας περιορίσαμε τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

3. Κάθε μέρα συνθέτουμε μια καλύτερη Τράπεζα για τους Πελάτες μας και τους μετόχους μας. Σε μια Ελλάδα που αλλάζει, μια Τράπεζα που αλλάζει, η Εθνική καινοτομεί και πρωτοπορεί: Νέες ψηφιακές λειτουργίες, νέες ψηφιακές πλατφόρμες, ταχύτερη αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων. Ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο λειτουργικό και επιχειρηματικό μας μοντέλο.

4. Εισάγαμε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης και παροχής κινήτρων για το προσωπικό. Οι άνθρωποί μας μας βλέπουν ότι η εξέλιξη και οι προοπτικές του βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια που ανοίγουν δρόμους και δημιουργούν προοπτική.

 

5. Ιδρύσαμε την Ακαδημία της Εθνικής Τράπεζας και εγκαινιάσαμε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης για νεότερους συναδέλφους με ταλέντο και δυνατότητες.Δίνουμε μεγάλη σημασία στο upskilling των συνεργατών μας.

6. Ενισχύσαμε τον Εσωτερικό Έλεγχο και και ενημερώσαμε για την Κουλτούρα Κινδύνου η οποία θα πρέπει να διατρέχει τον οργανισμό.
Βελτιώνουμε συνεχώς τον θεσμικό μας μηχανισμό σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνατότητες υλοποίησης του Μετασχηματισμού.

7. Παραμένουμε συνεπείςστις αυστηρές οδηγίες των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.

8. Ευθυγραμμίζουμε συνεχώς – Όραμα – Στρατηγική-Αξίες-Σκοπό-Ηγεσία- Κουλτούρα

9. Το πιο μεγάλο μας επίτευγμα είναι η αλλαγή κουλτούρας που όλοι αναγνωρίζουμε στη Τράπεζά μας. Oρίσαμε το σύνολο των αξιών και των συμπεριφορών μας που διαμορφώνουν την κουλτούρα του οργανισμού που θέλουμε. Οι αξίες μας αποτελούν τον προσανατολισμό μας και οδηγούν τη Τράπεζά μας στο μέλλον της".
Το νέο Δ.Σ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξελέγη σήμερα από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας με τριετή θητεία, μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση του 2024, συνεδρίασε εξάλλου και συγκροτήθηκε σε σώμα, σύμφωνα με το νόμο και το Καταστατικό της Τράπεζας, ως εξής:

Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος

▪ κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, Εκτελεστικό Μέλος

Μη Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου

▪ κ. Περικλής Δρούγκας, Μέλος, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Ν. 3864/2010

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:

▪ κ. Claude Piret, Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος

▪ κα Αικατερίνη Μπερίτση, Μέλος

▪ κ. Wietze Reehoorn, Μέλος ▪ κα Elena Ana Cernat, Μέλος

▪ κ. Αβραάμ Γούναρης, Μέλος ▪ κ. Matthieu Kiss, Μέλος

▪ κα Anne Marion Bouchacourt, Μέλος

▪ κ. Jayaprakasa (JP) C.S. Rangaswami, Μέλος

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του: κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης Τράπεζας & Ομίλου. Σημειώνεται ότι η εκλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων τελεί υπό τον διαρκή έλεγχο και την αξιολόγηση καταλληλότητας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.