Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μοιάζει σαν ένα φιλόπτωχο και γενναιόδωρο ίδρυμα, το οποίο διέσωσε όχο μόνο καταθέσεις, όπως ευρέως προβάλλεται, αλλά διέσωσε κυριολεκτικά και τράπεζες και διευθυντικές καρέκλες, μηδέ εξαιρουμένων και πολιτικών καρεκλών, για να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται.

 

Για να γίνει κατανοητή η ακρίβεια της εισαγωγής μας, αρκεί να ρίξει μία ματιά στις ίδιες τις ανακοινώσεις του ΤΧΣ, σε σχέση με το τι έχει πληρώσει μέχρι τώρα και τι έχει εισπράξει, στηρίζοντας τράπεζες 12 τράπεζες, που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς τέθηκαν υπό εκκαθάριση.

Το Ταμείο έδωσε σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ και ως τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, ανέκτησε... μόλις 813 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οριακά υψηλότερα του 6% της συνολικής απαίτησης. Ακόμη και αυτοί που αγόρασαν απαιτήσεις από καταναλωτικά δάνεια (ανεξασφάλιστα) εισπράττουν περισσότερα...

Τώρα, από τα 13,5 δισ. ευρώ, το ποσό των 11,33 δισ. ευρώ θεωρήθηκε μη ανακτήσιμο και έχουν σχηματισθεί προβλέψεις, ενώ άλλα 1,34 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν στο μέλλον.

Ποιοι πληρώνουν; Κυρίως οι συνεταιριστικές τράπεζες! Το ΤΧΣ είχε δώσει 258,5 εκατ. ευρώ στην Συνεταιριστική Δωδεκανήσου και έχει πάρει πίσω από την υπό ειδική εκκαθάριση 93,5 εκατ. ευρώ. Από την Αχαϊκή Συνεταιριστική πήρε πίσω 57 εκατ. ευρώ από τα 209,4 εκατ. ευρώ και από τη Λαμίας 17,6 εκατ. ευρώ στα 55,5 εκατ. ευρώ.

Ίσως σας φαίνονται λίγα. Αν, όμως, συγκριθούν με τις εισπράξεις από τις εμπορικές τράπεζες, που τέθηκαν υπό εκκαθάριση, θα δείτε τη διαφορά. Από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (σ.σ. σε ειδική εκκαθάριση) το ΤΧΣ έχει εισπράξει το αστείο ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε καταβάλει 3,73 δισ. ευρώ. Από τη Τ-Bank (πρώην Aspis) μόλις 3,3 εκατ. ευρώ από τα 227 εκατ. ευρώ. Λίγο καλύτερη είναι η αντιστοιχία εισπράξεων επί συνολικής απαίτησης για ΑΤΕ, Proton, FBB, Probank.

Πιθανώς, τα ποσά των εισπράξεων του ΤΧΣ από τις εμπορικές τράπεζες να βελτιωθούν, μετά το project Αριάδνη.

Να μην ξεχάσουμε όμως και όσα έρχονται εξ αιτίας τραπεζών που διασώθηκαν και λειτουργούν ακόμα, έχοντας φεσώσει το ΤΧΣ, το οποίο δεν ξέρει αν ποτέ αξιωθεί να καλύψει και αυτή τη ζημιά των συστημικών (και μη) τραπεζών.

Στο θέμα όμως αυτό θα επανέλθουμε, συντόμως