Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε ότι τα πανευρωπαϊκά στρες τεστ των συστημικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν το 2023 και όχι το 2022, καθώς τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα έχουν σε εξέλιξη διαδικασίες βελτίωσης των κεφαλαίων τους.

Επίσης, το 2022 λήγει η περίοδος κατά την οποία η ΕΚΤ είχε δώσει στις τράπεζες την ευελιξία να χρησιμοποιούν κατηγορίες κεφαλαίων που δεν περιλαμβάνονται στα εποπτικά, λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, μέσα στο 2022 θα αποτυπωθούν τα κόστη μετάβασης στα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα και της Βασιλείας ΙΙΙ.

Κατά το 2022 θα τρέξουν δύο εξαμηνιαία transparency stress test, όπως γίνεται κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι εποπτικές αρχές θα προετοιμάσουν τις τράπεζες για τον νέο τρόπο ελέγχων και τους κανόνες δημοσιοποίησης των μεγεθών τους. Σημειώνεται ότι αυτά δεν περιλαμβάνουν σενάρια (θετικό, βασικό και δυσμενές).

Οι ασκήσεις διαφάνειας (transparency stress test) κάθε εξάμηνο έρχονται να αποτυπώσουν τα βασικά μεγέθη και τους κινδύνους των ευρωπαϊκών τραπεζών με κοινό και συγκρίσιμο τρόπο. Με την ευκαιρία αυτή, οι εποπτικές αρχές θα συνεργαστούν με τις τράπεζες ώστε να εφαρμώσουν οι ίδιες οι τράπεζες κοινές μεθοδολογίες και όρους, χωρίς να χρειάζεται η ΕΒΑ να κάνει ανάλυση και επαναταξινόμηση των μεγεθών. Τα transparency stress test αποτελούν ευκαιρία ώστε να επικοινωνηθούν και να ενσωματωθούν αλλαγές στα εποπτικά κριτήρια για το 2022-2024, τα οποία δίνουν βαρύτητα στη μέτρηση των επιπτώσεων από την πανδημία. Επίσης, ενσωματώνουν κι άλλες εποπτικές προτεραιότητες, όπως η κλιματική αλλαγή, ακόμα και η ικανότητα των διοικήσεων.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ετοίμασαν έναν νέο οδηγό για το πώς θα πρέπει να παρουσιάζουν οι τράπεζες τα αποτελέσματα και τους διάφορους δείκτες, ώστε να χρησιμοποιείται κοινή ορολογία και μεθοδολογία. Αυτό θεωρείται σημαντικό για να υπάρχει διαφάνεια και σύγκριση των μεγεθών μεταξύ των τραπεζών. Για παράδειγμα, διαπιστώνονται διαφορές στις έννοιες λειτουργικά και οργανικά κέρδη, χρησιμοποιούνται έννοιες όπως λειτουργικό αποτέλεσμα προ προβλέψεων, δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1 και CET1 fully loaded, δείκτες κόκκινων δανείων που άλλοτε περιλαμβάνουν και ομολογιακά δάνεια, κά.

Στα στρες τεστ του 2023, οι τράπεζες θα δοκιμαστούν με τρία σενάρια (θετικό, βασικό και δυσμενές), τα οποία θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον SSM και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Σε αυτά θα περιληφθούν νέοι κίνδυνοι που προέκυψαν από την πανδημία και την επανεκκίνηση των οικονομιών, όπως για παράδειγμα η ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια σε δολάρια (νομισματική πολιτική, ισοτιμίες, επιτόκια, πληθωρισμός), ακραίες συνθήκες περιβαλλοντικών κινδύνων κ.α.

Αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες για τον πλήρη σχεδιασμό των stress test του 2023, αυτά δεν θα λειτουργήσουν σαν εκείνα του 2021 που δεν είχαν την μορφή "περνάς-κόβεσαι”. Με τα έως τώρα στοιχεία, πάρουν συστημικές τράπεζες (και ελληνικές) που αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, θα υπάρξουν δείκτες και κριτήρια για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την έκθεση στην κλιματική αλλαγή και θα αναλυθούν περίπου 2 εκατ. στοιχεία από όλες τις τράπεζες (περίπου 40.000 στοιχεία από κάθε μία).

Πηγή: Capital.gr, του Λεωνίδα Στεργίου