Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας (?) η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντάνιελ Νουί στην Αθήνα, λόγω Λετονίας, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα ματαιώσει και την ομιλία της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στα τέλη τη εβδομάδας.

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο συναγερμός που έχει σημάνει στην ΕΚΤ και καθιστά επιβλεβλημένη την παραμονή της στην Φρανκφούρτη, λόγω των ισχυρών τριγμών που δέχεται το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας. Εκεί, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα , η ABLV οδεύει σε εκκαθάριση και αύριο Δευτέρα οι αρχές της χώρας θα συνεδριάσουν εκτάκτως, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας. Η Λετονία - αλλά και η ΕΚΤ -  βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς υπάρχει φόβος ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις και σε άλλες τράπεζες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η τράπεζα ABLV έχει ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, όπως ανακοίνωσαν με χωριστά δελτία Τύπου, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η κατάρρευση της ABLV ήρθε λίγες μέρες μετά το κατηγορητήριο σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας, Ίλμαρ Ρίμσεβιτς, για χρηματισμό και διαφθορά, κάνοντας πιο έντονο τον «πονοκέφαλο» στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ιδιωτική ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, αφότου οι αμερικανικές αρχές την κατηγόρησαν ότι συγκαλύπτει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.