Με την υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ύψους 970 εκατ. ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να έχει ολοκληρωθεί μόλις πριν μερικές ημέρες, στα τέλη του 2021 οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την αξιοποίηση των σχετικών κεφαλαίων.

 

Δυνάμει αυτών των συμφωνιών, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων, θα εκταμιευθούν άμεσα 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους: 1) πράσινη μετάβαση, 2) ψηφιακός μετασχηματισμός, 3) καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, 4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και 5) εξωστρέφεια. Από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Έτοιμες έχουν δηλώσει ότι είναι οι ελληνικές τράπεζες

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών σε δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν τονίσει ότι μετά από συστηματική προετοιμασία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών είναι πανέτοιμες τόσο στο επίπεδο υποδομών και οργάνωσης, όσο και στο επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού να διαχειριστούν με την μεγαλύτερη δυνατόν ταχύτητα, διαφάνεια και ποιότητα στην εξυπηρέτηση τα αιτήματα δανειοδότησης. Όπως έχουν επισημάνει οι ελληνικές τράπεζες, απαλλαγμένες πλέον από την μεγάλη πρόκληση τους εγχώριου τραπεζικού συστήματος που δεν ήταν άλλη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχοντας βελτιώσει θεαματικά το επίπεδο ρευστότητας, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε όλες τους τις δημόσιες παρεμβάσεις τα διοικητικά τραπεζικά στελέχη των τραπεζών έχουν εκφράσει την βεβαιότητά τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Γεγονός που δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας σε πολλούς τομείς της οικονομίας, με επίκεντρο και το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές που δημιουργούνται για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας από την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών. Όπως έχουν επισημάνει έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με την πελατεία τους, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων, που δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις μικρομεσαίες, οι οποίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων και θα ενδυναμωθούν. Επισήμαναν επίσης ότι ο ρόλος των τραπεζών δεν θα περιοριστεί μόνον σε δανειοδοτήσεις, αλλά έμφαση θα δοθεί και στον συμβουλευτικό τομέα, όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο.