Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε παραπλανητικά μηνύματα που δήθεν προέρχονται από τράπεζες. Θύματα ηλεκτρονικής απάτης έπεσαν αυτή τη φοράα μία γυναίκα και ένας άνδρας σε οικισμούς της Ξάνθης και της Καβάλας, οι οποίοι έλαβαν μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο. Μιλήστε με την τράπεζά σας πριν από οποιαδήποτε κίνησή σας

 

Στην πρώτη περίπτωση η γυναίκα έλαβε μήνυμα, στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας, τράπεζα που την ενημέρωνε ότι ο λογαριασμός της έχει αποκλεισθεί και εμπεριείχε σύνδεσμο (link) για να τον ακολουθήσει. Η παραλήπτρια του μηνύματος ακολούθησε τον σύνδεσμο, πληκτρολόγησε τους προσωπικούς της κωδικούς, χρησιμοποιώντας παράλληλα κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή του κινητού της τηλεφώνου, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό και να προβούν σε μεταφορά χρηματικού ποσού 650 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση το θύμα έλαβε ανάλογο μήνυμα, αποστολέας του οποίου εμφανιζόταν τράπεζα και μετά τη συμπλήρωση κωδικών οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό του και να προβούν σε μεταφορά 8.300 ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την ταυτοποίηση των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών.