Σε κερδοφορία 700 εκατ. ευρώ (από 200 εκατ. το 2022) και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% (από 3% το 2022) στοχεύει το 2025 η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας ένα ισορροπημένο σχέδιο για την εξασφάλιση διατηρήσιμων αποδόσεων και με αιχμή την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και την αύξηση των εσόδων από τόκους.

Στη βάση του σχεδίου αυτού, η Τρ. Πειραιώς προσδοκά στη διανομή μερίσματος σε ποσοστό 35% των κερδών της το 2025 από τα κέρδη του 2024, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η ταχύτερη υλοποίηση του πλάνου να οδηγήσει σε διανομή μερίσματος ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Παρουσιάζοντας το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου το νέο business plan της Τρ. Πειραιώς για την περίοδο 2022- 2025, ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε πως η Τράπεζα βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τις ενέργειες εξυγίανσης επικεντρώνεται στην αξία που μπορεί να δημιουργήσει για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του νέου business plan έγινε από τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς τις προηγούμενες δυο εβδομάδες σε επενδυτές στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη.

Αναφερόμενος στη μείωση των κόκκινων δανείων, ο κ. Μεγάλου είπε ότι αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. στις αρχές του 2021 και στόχος είναι το ποσό να μειωθεί στα 3,5 με 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Αυτό θα μεταφράζεται σε δείκτη NPE 8-9% εντός του τρέχοντος έτους, με στόχο 5% το 2023 και στην περιοχή του 3% τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τις νέες χρηματοδοτήσεις, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού και της ενέργειας, ενώ συνολικά οι νέες εκταμιεύσεις αναμένονται στα 4,4 δισ. το 2022 και τα 4,7 δισ. το 2025. Στην τρέχουσα χρονιά από τις εκταμιεύσεις των 4,4 δισ., μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και στο κομμάτι που χρηματοδοτεί η ίδια, η Τρ. Πειραιώς θα διαθέσει 300 εκατ. ευρώ, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της στα λοιπά προγράμματα.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι βασική συνιστώσα ανάπτυξης για τη δημιουργία εσόδων προμηθειών για την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το 2025 θα είναι το Αsset Μanagement, όπου τα 7 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται σήμερα η Τράπεζα, υπολογίζοντας και την προσθήκη της Ιωλκού Asset management, θα φτάσουν τα 12 δισ,. μέχρι το 2025. Οι δύο άλλοι τομείς, στους οποίους θα δώσει τεράστια έμφαση η Πειραιώς, είναι το Bank Assurance, από τα πιο υποσχόμενα τμήματα στον τομέα των προμηθειών, με περαιτέρω περιθώρια ανόδου καθώς και η Διαχείριση Ακινήτων.

Τέλος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της η Τράπεζα στοχεύει στη δημιουργία ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με την Natech.