Απογοητευτικά χαμηλά είναι τα ποσοστά, μονοψήφια για την ακρίβεια, ανταπόκρισης των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά, χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια στην πρόσκληση των τραπεζών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους- και με άτοκες δόσεις- μετά από κούρεμα που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 90%.

Όταν χρωστάς κοντά στις 16.000 ευρώ, σε καλεί η τράπεζα να πληρώσεις 1.200 για να χωρίσουν ήσυχα και ωραία οι δρόμοι σας αλλιώς το δάνειο σου ( και εσύ μαζί ) θα καταλήξει στο fund και εσύ ούτε "ναι" λες, ούτε ένα "δεν βγαίνω ρε παιδιά κάντε κάτι καλύτερο" αλλά πετάς στον κάλαθο των αχρήστων την επιστολή - πρόταση πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο διαμαρτύρεσαι μετά και τρέχεις στους δικηγόρους να βρες το δίκιο σου. Είπαμε, κακούργες οι τράπεζες αλλά....

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Το «γενναίο κούρεμα» αφορά δάνεια που είναι έτοιμα να μπουν σε πακέτα που θα πωληθούν σε fund.

Αυτά τα δάνεια για τα οποία δεν έχει πληρωθεί ούτε μια δόση τα τελευταία 4-5 χρόνια (σε κάποιες περιπτώσει και 10 έτη) οι τράπεζες τα έχουν …γράψει μεν στο χιόνι, δεν τα έχει βγάλει όμως και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) από τα κατάστιχα του.

Ετσι, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε «εκστρατεία» ενημέρωσης για τις ιδιαίτερα ελκυστικές ρυθμίσεις που προωθούν και έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλουν επιστολές που θα φτάσουν σε 500.000 κατακόκκινους δανειολήπτες μέχρι τώρα όμως το ποσοστό εκείνων που πήγαν στον γκισέ δεν ξεπερνάει το 3% αναφέρουν οι πληροφορίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Eurobank, πριν πουλήσει το πρώτο πακέτο δανείων στα τέλη Οκτωβρίου είχε προτείνει στους δανειολήπτες «κούρεμα» της οφειλής της τάξης του 95%, ωστόσο από τις 190 χιλιάδες και πλέον που έλαβαν το …γράμμα ανταποκρίθηκαν λιγότεροι από 2.000 δανειολήπτες. Μάλιστα, Eurobank έδινε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να κάνουν αντιπρόταση αν δεν τους ικανοποιούσε η δική της.

Για να γίνει αντιληπτό, σε δανειολήπτη με οφειλή 7.500 ευρώ προσφέρθηκε κούρεμα 93% και 6 άτοκες δόσεις. Δηλαδή να πληρώσει εφάπαξ περίπου 525 ευρώ ή 87 ευρώ για 6 μήνες και να κλείσει τους ...λογαριασμούς του με την τράπεζα.

Γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα γιατί οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων το «γενναίο κούρεμα» που τους προσφέρεται και δεν ….τρομοκρατούνται στην προοπτική το δάνειο τους ή και οι ίδιοι να πέσουν στα νύχια των fund.

Συνήθως, αυτή η κατηγορία των δανειοληπτών - που πιθανότατα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση (μείωση εισοδημάτων), δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς θεωρεί ότι ούτε η τράπεζα, ούτε τα «κοράκια» μπορούν να του κάνουν τίποτα.

Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα funds που αγοράζουν πακέτα κόκκινων δανείων, έχουν εκτός από μεγάλη ρευστότητα και την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά σε αντίθεση με τις τράπεζες δεν έχουν τον «μπαμπούλα» του SSM, ο οποίος πιέζει για μείωση των προβληματικών δανείων εδώ και τώρα.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι το fund που αγοράζει ένα πακέτο δανείων, για παράδειγμα στο 5% της αξίας των δανείων (δηλαδή πληρώνει 5 εκατ. για να αγοράσει δάνεια 100 εκατ. ευρώ) δεν βιάζεται να εισπράξει από τον δανειολήπτη, όσα μπορεί περισσότερα, ξεκινώντας ακόμα και από το 100% της οφειλής.

Για παράδειγμα, η τράπεζα προσφέρει κούρεμα 70% σε ένα καταναλωτικό δάνειο 10.000 ευρώ (κεφάλαιο, τόκοι κλπ) και, συνεπώς, η οφειλή διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ, τα οποία ο δανειολήπτης καλείται να τα εξοφλήσει εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις. Αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή τότε το δάνειο των 10.000 ευρώ πωλείται στο fund, το οποίο ανεξάρτητα από το πόσο το αγόρασε από την τράπεζα (πχ. 500 ευρώ), ξεκινάει να διεκδικεί από τον δανειολήπτη και τα 20.000 ευρώ ή προσφέρει μετά από κάποιο διάστημα κούρεμα πολύ μικρότερο από το 70%.

Και μπορεί σήμερα, ο δανειολήπτη να είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και να μην έχει περιουσία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια δεν υπάρχει πιθανότητα με βελτιωθεί και συνεπώς το fund να βρει τρόπους και πόρους για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα.