Για αρκετά χρόνια η απάντηση της Β.Κ, μετόχου της παγκοσμίου φήμης σοκολατοποίας Λεωνίδας, στις κλήσεις – εκκλήσεις τράπεζας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις έμοιαζαν με στοίχο γνωστού λαϊκού άσματος: «Δεν άκουσα, πως είπατε, συγνώμη κύριε ποιος είστε;» Αύριο όμως θα «ακούσει» το ηλεκτρονικό σφυρί για τα 8 πολυτελή διαμερίσματα που της ανήκουν στο συγκρότημα κατοικιών στην Λ.Ποσειδώνος στο Καλαμάκι. Ευήλια, ευάερα με θέα τη θάλασσα.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα διαμερίσματα 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ορόφου έχει οριστεί συνολικά στα 3.123.000 ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg.

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν και 26 θέσεις πάρκινγκ, επίσης ιδιοκτησίας της Β.Κ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι συνολικά 238.000 ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Eurobank.

Το ηλεκτρονικό σφυρί λοιπόν θα κτυπήσει αύριο συνολικά 32 φορές και το συνολικό τίμημα θα είναι τουλάχιστον 3,361 εκατ ευρώ, παρά τις άκαρπες, όπως αποδείχθηκε προσπάθειες της μετόχου της «Λεωνίδα» να ανακόψει τη διαδικασία.

Επι σειρά ετών η Κ.Β απέφευγε συστηματικά και μεθοδικά να καταβάλει τις δόσεις των δανείων της, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ, όταν το μέρισμα από τις μετοχές της στην σοκολατοποιία είναι υπέρ αρκετό για να εξοφλήσει την οφειλή της.

«Συγκινήθηκε» μόνο όταν πληροφορήθηκε ότι η Eurobank είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες εξεύρεσης τραπεζικών καταθέσεων στην Εσπερία.

Εμφανίστηκε όταν έμαθε πως η τράπεζα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες να πληροφορηθεί αν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό, όταν δηλαδή η Eurobank με δικαστική απόφαση πήρε «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού» έψαξε αν η δανειολήπτρια της κατηγορίας «στην Ελλάδα τα χρέη, στο εξωτερικό το κέρδη» έχει τραπεζικές καταθέσεις Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Γαλλία.

Την απόφαση εξέδωσε ελληνικό δικαστήριο, όπως ακριβώς προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 655/2014, που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν στη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν πελάτες τους με κόκκινα δάνεια, σε τράπεζες της ευρωζώνης. Ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής είναι υποχρεωμένα από τον κανονισμό να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού.

Εμαθε λοιπόν τα καθέκαστα, βρήκε τον δρόμο για την τράπεζα και ζήτησε αναστολή ώστε να βρει χρόνο και να προχωρήσει στην πώληση των 8 διαμερισμάτων. Οι …φήμες λένε μάλιστα ότι διαβεβαίωσε ότι έχει βρει αγοραστή, ο οποιος προσέφερε 2,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 0,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς. Αυτή τη διαφορά η Κ.Β πρότεινε να την πληρώσει σε 15 χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει νέες εγγυήσεις.

Ετσι, η πρόταση της απορρίφθηκε και η συνέχεια θα δοθεί στο συμβολαιογραφικό γραφείο. Και μέχρι το τέλος Μαΐου πολλοί ακόμα πάλαι ποτέ μεγαλοσχήμονες, κοσμικοί επιχειρηματίες θα έχουν ανάλογες εμπειρίες.