Παναττική στάση εργασίας για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πανελλαδική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως 10.000 και πλέον υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις στα νοσοκομεία, στις άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ και στην Πρόνοια είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

«Είναι αβέβαιη η δουλειά τους, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να συντηρεί την ομηρία τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν τους νομιμοποίησε, αλλά ανανέωσε τις συμβάσεις τους έως 31/12/2018 για να βρίσκονται σε εξάρτηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κατασκευάζει ως εχθρό το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους δικαστές για να κρύψει τις μεθοδεύσεις της», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της και εκτιμά πως τα νοσοκομεία χωρίς τους συμβασιούχους θα καταρρεύσουν.

Eπίσης, σήμερα, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και έχει καλέσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας.

Συμπαράσταση και από την ΕΙΝΑΠ

Στο πλευρό των επικουρικών συναδέλφων τους, 500 από τους οποίους κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την εργασία τους, είναι αποφασισμένοι να σταθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης θα παραστούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις, καθώς κύριο αίτημα της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός. Το προεδρείο της μιλά για «ομηρία» των επικουρικών γιατρών, η οποία διαιωνίζεται και χειροτερεύει και επισημαίνει πως η μη καταβολή δεδουλευμένων θεωρείται ενέργεια απαξίωσης των νοσοκομειακών γιατρών με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Ξανθό, ο ίδιος τους ενημέρωσε πως καταβάλλει προσπάθεια να γίνουν οι πληρωμές των επικουρικών γιατρών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ πως προσπαθεί κεντρικά -με το Ελεγκτικό Συνέδριο- να λύσει το θέμα των πληρωμών. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με τους παρέδρους, δεν προέκυψαν απαντήσεις για το πότε αυτό θα συνεδριάσει και ποια τελική απόφαση θα πάρει. Όσον αφορά τους επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους, οι γιατροί ισχυρίζονται πως ο κ. Ξανθός τους απάντησε ότι «δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν». Αυτό, όπως λένε, δεν θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για τη θέση και με βασική προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία θα έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.