Ιστορική ημέρα για την ΕΡΤ που από σήμερα θα εκπέμπει και πάλι αυτόνομα χωρίς τη Digea εξοικονομώντας πόρους 1,6 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε την έναρξη της αυτόνομης μετάδοσης του ψηφιακού σήματος.

Τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, όπου ουσιαστικά εγκαινίασαν τη νέα εποχή μετάβασης της ΕΡΤ στους δικούς της πομπούς, εκπέμποντας το σήμα της ανεξάρτητα από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αφού πάτησε το κουμπί ενεργοποιώντας το δίκτυο από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, είπε ότι «είναι η στιγμή που τελειώνουμε με τη δεύτερη σημαντικότερη συνέπεια του "μαύρου", το οποίο έπεσε το 2013. Το 2013 είχαμε το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ με αποτέλεσμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να μείνει έξω από τη νέα ψηφιακή εποχή και να εξαρτάται όλα αυτά τα χρόνια από ιδιώτη πάροχο του ψηφιακού σήματος».

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ που κατάφεραν όπως είπε, «και εσωτερικές αγκυλώσεις και εξωτερικές πιέσεις να υπερβεί και να ξεπεράσει και σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που τελείωσαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να αναπτύξει το αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ. Είναι το δημόσιο δίκτυο διανομής ψηφιακού σήματος, ένα δίκτυο το οποίο σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς χρειάστηκε να δοθεί μάχη σε πάρα πολλά επίπεδα για να φτάσουμε στο επιθυμητό. Δεν θα εξαρτάται λοιπόν η δημόσια ραδιοτηλεόραση από κανέναν για να μεταφέρει το σήμα της, και αποκαθιστούμε το αυτονόητο εκτόπισμά της και σε τεχνολογικό επίπεδο».

Μιλώντας για τη μείωση του κόστους από τη μετάβαση σε αυτόνομους πομπούς, σημείωσε ότι πρόκειται για «πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο είναι περίπου το ίδιο με αυτό που χρέωνε ο ιδιώτης πάροχος (DIGEA) στην ΕΡΤ για να διανέμει το σήμα της. Άρα μιλάμε για μια επένδυση η οποία βγάζει τα λεφτά της από την πρώτη χρονιά της χρήσης». «Δεν είναι όμως αυτό το κρίσιμο» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «το κρίσιμο είναι η αυτονομία της υποδομής. Και παραπάνω να κόστιζε, θα έπρεπε αυτή η κίνηση να γίνει, ακριβώς διότι είναι θέση αρχής η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μπορεί να διανέμει το σήμα της αυτόνομα. Η δημόσια τηλεόραση σε όλη τη χώρα, σε όλη την Επικράτεια είναι μία δομή συνοχής της χώρας και του λαού μας. Και έχουμε χρέος όλοι να την προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού».

Μιλώντας για τον απολογισμό κόστους της περιόδου του "μαύρου" στην ΕΡΤ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «είναι απολύτως προφανές ότι αυτά δεν θα μείνουν στο σκοτάδι. Ήδη είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας και συγκρότησης της Επιτροπής η οποία θα αποτιμήσει το τι κόστισε στο δημόσιο το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, διότι η ΕΡΤ τη στιγμή που έκλεισε είχε κάποιες συμβάσεις οι οποίες δεν εκτελέστηκαν και δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις. Θα δούμε τι έγινε και με τον εξοπλισμό και με όλη της την περιουσία. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτά θα μείνουν πίσω από την κουρτίνα. Θα τα μάθει και ο κόσμος και θα πράξουμε και εμείς τα δέοντα».

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, αφού ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΕΡΤ, δήλωσε συγκινημένος και χαρούμενος. «Είναι μια ιστορική μέρα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποκτά τη δική της αυτοτέλεια και αυτονομία. Αυτό μας δίνει και δυνατότητες να λύσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, η οποία έγινε με σκανδαλώδη τρόπο. Τρόπο ο οποίος απέκλεισε χιλιάδες συμπολίτες μας από την τηλεόραση».

Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι η τηλεόραση δεν είναι ένα απλό μέσο ψυχαγωγίας, «είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, ένα μέσο εκμάθησης κανόνων και πληροφόρησης, ένα μέσο που θα μας βοηθήσει να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα». Επανέλαβε ότι το νέο δίκτυο δίνει δυνατότητες «να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων πρόσβασης έχουν οι πολίτες στο ψηφιακό σήμα, να δούμε θέματα που έχουν προκύψει και σε συνεργασία με τη DIGEA, και ας γίνει και μια δημόσια συζήτηση για αυτό. Ας πάρει θέση και η αξιωματική αντιπολίτευση, να δούμε και τα θέματα των Περιφερειακών καναλιών τα οποία υποφέρουν από την ύπαρξη ενός μονοπωλίου».

Τέλος, ο Λ. Κρέτσος υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα των ΜΜΕ οφείλουν να λυθούν «στην αστική μας δημοκρατία, με συναίνεση, και η ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι τηρεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όσον αφορά το ανταποδοτικό της τέλος και δίνει φωνή σε διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες».