Τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού κέντρου πληροφορικής και διαδικτυακής ασφάλειας, ανακοίνωσε η Mastercard.

Στόχος είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των ρυθμιστικών φορέων στην περιοχή της Ευρώπης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στη διαχείριση και αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με έδρα τα Ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της Mastercard, στην πόλη Βατερλώ του Βελγίου, το Κέντρο αποτελεί την πρώτη επένδυση της εταιρείας εκτός Βόρειας Αμερικής, στον συγκεκριμένο κλάδο. Το νέο Κέντρο, υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της Mastercard για την καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των fintech εταιρειών. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαδικτυακής Ασφάλειας, στοχεύει να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για ταλέντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλη την παγκόσμια κοινότητα της Mastercard, με στόχο την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στην Ευρώπη. Επιπλέον, σκοπεύει να συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, για τη πρόληψη και τον περιορισμό της διεθνούς εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και τις ευρύτερες απειλές ασφαλείας. Ενδεικτικά αναπτύσσονται συνεργασίες με εθνικά κέντρα πληροφόρησης, βιομηχανικές ομάδες, νομικά όργανα καθώς και κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όπως τις ΕΚΤ, ECCFI, Europol, FS-ISAC, Interpol και NBB.

«Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα βρίσκονται πάντα στην κορυφή της λίστας των δυνητικών στόχων, λόγω της τεράστιας συλλογής προσωπικών δεδομένων των πελατών που έχουν υπό την ευθύνη τους. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαδικτυακής Ασφάλειας επιθυμεί να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών, βοηθώντας επιχειρήσεις και ιδιώτες  να αισθάνονται ασφαλείς όταν μοιράζονται πληροφορίες  στο διαδίκτυο» δήλωσε ο Javier Perez, πρόεδρος της Mastercard Europe.

Το Κέντρο θα βελτιώσει δραστικά τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των εσωτερικών ομάδων της Mastercard αλλά και εξωτερικά με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι λειτουργίες του, θα ενισχύσουν σημαντικά το χρόνο ανταπόκρισης και την αποτελεσματικότητα σε περιόδους που διενεργούνται παγκόσμια γεγονότα, ή φυσικές καταστροφές, καθώς και θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την νομοθεσία απορρήτου.