Υψηλές επιδόσεις, τόσο σε λειτουργικό όσο και οικονομικό επίπεδο, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού και προκλήσεων για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο πέτυχε η COSMOTE το 2019.

Μάλιστα οι επιδόσεις αυτές συνδυάστηκαν και με διανομή σημαντικών ποσών από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, ύψους 1,13 δισ. ευρώ, προς το μοναδικό μέτοχο, τον ΟΤΕ, ενώ η διοίκηση θα προτείνει στην τακτική ΓΣ της COSMOTE τη διανομή επιπλέον 150 εκατ. ευρώ προς τον ΟΤΕ, από κέρδη προηγουμένων χρήσεων που σχηματίστηκαν ως την 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική χρήση της εταιρείας ο κύκλος εργασιών της COSMOTE κατά το 2019, διαμορφώθηκε σε 1,136 δις.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2018. Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 18,8%, ενώ το περιθώριο των λειτουργικών κερδών προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων προς το σύνολο του κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 43%, έναντι 36,8% το 2018. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας συνέχισε να μειώνεται και στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε στα 224 εκατ. ευρώ, από 394 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Συνολικά η COSMOTE μέσα στο 2019 προχώρησε στη διανομή προς τον μοναδικό μέτοχο, ΟΤΕ Α.Ε., κερδών  προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ύψους 1,13 δις.ευρώ και θα προταθεί στη τακτική ΓΣ διανομή επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της COSMOTE, τον 5 Απριλίου του 2019, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή προς τον ΟΤΕ κερδών προηγουμένων χρήσεων ύψους 730 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, τον Ιούνιο του 2019 αποφασίστηκε η διανομή κερδών προηγουμένων χρήσεων 320 εκατ. ευρώ. Τέλος, το Δεκέμβριο του 2019 η έκτακτη ΓΣ των μετόχων ενέκρινε τη διανομή προς τον ΟΤΕ κερδών προηγουμένων χρήσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ, με το εν λόγω ποσό να αποπληρώνεται το Φεβρουάριο του 2020.

Να σημειωθεί πως το ΔΣ της εταιρείας θα προτείνει στην τακτική Γενική Συνέλευση της COSMOTE τη διανομή προς τον ΟΤΕ, ως μοναδικό μέτοχο, επιπλέον κερδών προηγούμενων χρήσεων , συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον, με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας της 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, το ΔΣ θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2019.

Αύξηση εσόδων από δεδομένα

Σε ότι αφορά στις επιδόσεις της COSMOTE, μέσα στο 2019 η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στο μερίδιο εσόδων από υπηρεσίες με πάνω από 50% κατορθώνοντας να επιτύχει σημαντική επιτάχυνση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης σε έσοδα από υπηρεσίες στα επίπεδα του 3% με οδηγό τις υπηρεσίες δεδομένων, καθώς και στοχευμένες προτάσεις ανάπτυξης του μέσου εσόδου ανά πελάτη (ARPU), για τους πελάτες συμβολαίου και καρτοκινητής. Κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα από δεδομένα κατά 24%, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των επενδύσεών της στο 4G και 4G+ και της δυναμικής διείσδυσης των smartphones στη συνδρομητική της βάση.

Παράλληλα η διείσδυση των ενεργών data χρηστών αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περασμένη χρονιά φτάνοντας το 67% της ενεργής συνδρομητικής βάσης. Επιπλέον, εστιάζοντας σε νέες πηγές εσόδων, συνέχισε να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες Internet of Things.

Παράλληλα υλοποιεί επτά έργα Smart Cities σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και λαμβάνει μέρος στο μεγαλύτερο ποσοστό των διαγωνισμών που προκηρύσσονται. Κατά τη διάρκεια του 2019, η COSMOTE συνέχισε να επενδύει και στην αναβάθμιση του δικτύου της με σκοπό να παρέχει 4G+ ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε εθνική εμβέλεια. Στο τέλος του 2019, η κάλυψη του 4G κάλυπτε το 98,8% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η 4G+ εξωτερική πληθυσμιακή κάλυψη υπερέβαινε το 96,1%.

Για το 2020, η COSMOTE αναφέρει μεταξύ άλλων πως η πορεία των εσόδων θα εξαρτηθεί άμεσα από παραμέτρους, ορισμένες από τις οποίες δε βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της. Ενδεικτικά αναφέρονται η περαιτέρω  εξέλιξη των  μακροοικονομικών  συνθηκών ιδίως  σε  σχέση  με  την  πανδημία  του κορονοϊού,  η  ένταση  του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για περαιτέρω συγχώνευση της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: capital.gr