Η Premier Capital plc, Developmental Licencee της McDonald’s σε έξι ευρωπαϊκές αγορές με έδρα τη Μάλτα, δημοσίευσε κέρδη προ φόρων ύψους €19 εκατομμυρίων για τη χρονιά που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, έναντι των €28 εκατομμυρίων για το 2019.

Στη διάρκεια του έτους, οι υπηρεσίες McDelivery και McDrive στήριξαν και ενίσχυσαν τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Καθώς οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη επηρέασαν τη δραστηριότητα και κατά συνέπεια την κερδοφορία, οι εταιρίες του ομίλου κατάφεραν να λειτουργήσουν με επιτυχία και να παραμείνουν κοντά στις κοινότητές τους, παρά τους αυστηρούς και διαρκώς μεταβαλλόμενους περιοριστικούς κανόνες που επέβαλαν οι υγειονομικές αρχές. Τα εστιατόρια συνέχισαν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους κυρίως μέσω των υπηρεσιών McDrive και McDelivery καθώς και take away, δεδομένου ότι οι εσωτερικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί στις περισσότερες αγορές που καλύπτει ο όμιλος. Η ζήτηση για τα προϊόντα McDonald’s παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, όπως αποδεικνύεται από τις μεγάλες ουρές στις λωρίδες McDrive και τη θεαματική αύξηση των πωλήσεων McDelivery σε όλες τις αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το 2020, ο όμιλος αναθεώρησε τις κεφαλαιακές δεσμεύσεις του και ζήτησε από τις ομάδες του να διατηρήσουν τη ρευστότητα λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να διατηρήσει το μακροπρόθεσμο όραμά του, ο όμιλος συνέχισε την επενδυτική του στρατηγική με το άνοιγμα  πέντε νέων εστιατορίων, και εξασφάλισε το 100% της εταιρίας στη Ρουμανία εξαγοράζοντας το ποσοστό 10% που κατείχε ένας μόνο μέτοχος. 

Το προηγούμενο έτος, ο όμιλος κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,5% και πραγματοποίησε έσοδα της τάξης των €319 εκατομμυρίων, χάρη στην ομάδα των 8.726 ανθρώπων της σε 159 εστιατόρια στην Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία απώλεια θέσης εργασίας που να σχετίζεται με την Covid 19 -το σύνολο των εργαζόμενων είναι μόλις 24 λιγότεροι από την αρχή του 2020- καθώς ο όμιλος προσπάθησε να διατηρήσει το προσωπικό του αξιοποιώντας τα προγράμματα στήριξης εργαζόμενων που εφαρμόστηκαν από τις εθνικές κυβερνήσεις. 

Όλες οι αγορές αντιμετώπισαν διαταραχές στη δραστηριότητά τους, με τη Μάλτα να εμφανίζει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο με συνολική μείωση 15,7% σε σύγκριση με το 2019. Οι άλλες πέντε αγορές παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό: Ελλάδα και Ρουμανία 8%, Λιθουανία 3,3%, Εσθονία 2,2% και Λετονία 1%. Η Premier Capital άνοιξε πέντε νέα εστιατόρια τον προηγούμενο χρόνο, τρία στη Ρουμανία, ένα στη Λιθουανία και ένα στην Ελλάδα. Επιπλέον 14 υφιστάμενα εστιατόρια αναβαθμίστηκαν για να φιλοξενήσουν τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες και ψηφιακές πλατφόρμες της McDonald’s, επιτρέποντας τη λειτουργία του table service (εξυπηρέτηση στο τραπέζι) και των kiosks αυτόματης παραγγελίας. Δύο εστιατόρια στην Ελλάδα έκλεισαν. 

Παρά το ότι η προοπτική του 2021 επηρεάζεται από την πανδημία Covid-19, οι επιπτώσεις αυτής αναμένονται ηπιότερες από το 2020. Ωστόσο παραμένει ο αυστηρός έλεγχος του κόστους και αναθεωρούνται οι προϋπολογισμοί του ομίλου. Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες αγορές έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμού και εκτιμάται ότι τα φορολογικά κίνητρα θα δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Οι λειτουργίες που είχαν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα λόγω των υγειονομικών μέτρων αναμένεται να επανέλθουν στην κανονικότητα, ιδίως στην Ελλάδα και τη Μάλτα όπου οι κυβερνήσεις σταδιακά επανεκκινούν τον τουρισμό.  

Συνολικά οκτώ νέα εστιατόρια McDonald’s είναι προγραμματισμένα να λειτουργήσουν το 2021, εκ των οποίων τρία εγκαινιάστηκαν εντός του πρώτου τριμήνου στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Τον Ιανουάριο, η Premier Capital όρισε τον Geoffrey Camilleri ως τον νέο Οικονομικό Διευθυντή. Ο κ. Camilleri εντάχθηκε στον όμιλο από τη μητρική εταιρία της Premier Capital, τη Hili Ventures, όπου ήταν Οικονομικός Διευθυντής από το 2014. 

"Παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες, το 2020 αποτέλεσε μια καθοριστική χρονιά για τον όμιλο", λέει ο CEO της Premier Capital Victor Tedesco. "Απέδειξε ξεκάθαρα ότι η επιχείρησή μας είναι λειτουργικά ανθεκτική. Χάρη στις υπηρεσίες McDrive και McDelivery, τα εστιατόριά μας συνέχισαν να εξυπηρετούν τους πελάτες μας, δικαιώνοντας το χαρακτηριστικό του brand ως πρωτοπόρος της ευκολίας. Αυτή τη χρονιά, η Premier Capital έδωσε το 100% για να προστατεύσει τις δουλειές και να συνεχίσει όπου ήταν δυνατό. Ήταν η χρονιά που οι άνθρωποί μας ενώθηκαν με απίστευτη αποφασιστικότητα ώστε να παραμείνουν κοντά στις κοινότητές μας, εξυπηρετώντας τους πελάτες μας, στο σπίτι ή στο δρόμο από και προς εργασίες καθοριστικής σημασίας για την κοινωνία. Το κουράγιο, η υπομονή και η εργασιακή ηθική των ομάδων των εστιατορίων μας ήταν αξιοθαύμαστη". 

"Φέτος συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση σε κάθε αγορά, αλλά με μεγαλύτερη  αυτοπεποίθηση γιατί πλέον διαθέτουμε την απαραίτητη εμπειρία, τη γνώση και τους πόρους για να συνεχίσουμε τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και τον προγραμματισμό απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, εφόσον ζούμε και δουλεύουμε εν μέσω κρίσης. Θα παρακολουθούμε εντατικά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση και θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και οι πελάτες μας είναι ασφαλείς και μας εμπιστεύονται. Βγαίνουμε από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση σε ισχυρή θέση. Έχουμε διατηρήσει τη ηγετική θέση μας στις πέντε από τις έξι αγορές μας και μπορούμε να βασιστούμε στους δυνατούς και παθιασμένους ανθρώπους μας για να λειτουργούμε καταπληκτικά, καινοτόμα εστιατόρια. Ανυπομονούμε να ανοίξουμε πάλι τις πόρτες μας και το προσωπικό μας να υποδεχθεί πάλι τους πελάτες μας αυτοπροσώπως".