Με αφορμή το χάος των καθυστερήσεων ο Ματίας φον Ράντοβ, επικεφαλής του Οικονομικού Συνδέσμου Γερμανικής Αεροπλοΐας παρεχώρησε συνέντευξη στο DLF για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αεροδρομίων και την οποία αναδημοσιεύει το DW.

Καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές, ουρές δεκάδων μέτρων. Η εικόνα αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι που τείνει να γίνει καθημερινότητα. Ο Ματίας φον Ράντοβ, επικεφαλής του Οικονομικού Συνδέσμου Γερμανικής Αεροπλοϊας παρεχώρησε σχετική συνέντευξη στο γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Στην ερώτηση που του ετέθη για το ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το χάος τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αεροδρομίων εξηγεί πως οι λόγοι είναι τρεις:

«Αυτό το καλοκαίρι έχουμε μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση, η οποία όμως ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ας συνοψίσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Πρώτο ήταν η ικανοποίηση της μεγάλης ζήτησης. Η μεγάλη ζήτηση δεν υπάρχει μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ζήτηση αυξήθηκε μετά την πτώχευση της Air Berlin, η οποία μετέφερε ετησίως 30 εκατομμύρια επιβάτες. Έπρεπε να βρεθούν εναλλακτικές τις οποίες βρήκαν άλλες αεροπορικές εταιρείες ωστόσο δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και δεν μπορείς να το κάνεις σε μια νύχτα. Και μέσα σε αυτή τη συγκυρία ήρθε και το μεγάλο κύμα απεργιών στη Γαλλία ή και αλλού. Ακόμη ένα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες το πρώτο μισό του χρόνου εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων. Εάν κανείς προσθέσει όλους αυτού στους λόγους μαζί τότε φυσικά το σχέδιο των προγραμματισμένων πτήσεων ανατρέπεται».

Τα γερμανικά αεροδρόμια έχουν περιθώρια βελτίωσης…

Ο Ματίας φον Ράντοβ τονίζει πώς το τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και τα αεροδρόμια προσπαθούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν διαρκώς πως η αυξανόμενη εναέρια κυκλοφορία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Παράλληλα ένα ζήτημα που αναδεικνύεται είναι αυτό της ασφάλειας. Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ευρωπαϊκά και γερμανικά αεροδρόμια όταν δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά τέτοιες συνθήκες:

«Αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι πως δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας ούτε στην Ευρώπη ούτε στη Γερμανία. Μπορεί βεβαίως σε μεμονωμένες περιπτώσεις να υπάρξει ένα λάθος, αυτό δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί αλλά φυσικά οι έλεγχοι ασφαλείας είναι σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει βέβαια να πούμε πως εδώ στη Γερμανία οι έλεγχοι ασφαλείας είναι κρατική υπόθεση και πρέπει ακόμα να πούμε πως πολλά άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται. Για παράδειγμα επιτυγχάνουν να ελέγχουν διπλάσιους επιβάτες σε ένα διάδρομο ελέγχου. Στο Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες ή το Λονδίνο οι έλεγχοι έχουν οργανωθεί καλύτερα και είναι πιο αποτελεσματικοί».

Πηγή: DW