(update) Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα και ένας άνδρας στην Καρδίτσα είναι τα πρώτα, και ας ελπίζουμε τελευταία, θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την πορεία του.

Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο άτομα, μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο χωριό Βασιλί, στα Φάρσαλα κι έναν 64χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείτο από την Παρασκευή στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας. Ο 64χρονος κτηνοτρόφος, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε μαντρί. Την ίδια στιγμή, η ηλικιωμένη γυναίκα εγκλωβίστηκε στο σπίτι της και έχασε την ζωή της από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. (update) Εντοπίστηκε από την αστυνομία στη θέση Παλαιά Σφαγεία στο Μουζάκι Καρδίτσας το αυτοκίνητο της 40χρονης που αγνοείται. Αυτή την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου κατευθύνονται στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν ενέργειες ανάσυρσης του αυτοκινήτου.

Ν. Χαρδαλιάς για «Ιανό»: Δείχνει να εξασθενεί από την Αττική - Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε Αρκαδία, Αργολίδα, Κύθηρα

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερε συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή των Φαρσάλων

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Μεγάλο το πλήγμα στην Καρδίτσα

Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς η επέλαση του "Ιανού" ήταν καταστροφική, ενώ στον δήμο Μουζακίου, που δέχθηκε τεράστιο χτύπημα της κακοκαιρίας αγνοούνται δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό "Μαύρικα" όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Αίσιο τέλος για τους τρεις ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στον Αλμυρό

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.

Οι τρεις άνδρες αμέσως μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου οι οικογένειές τους έζησαν δραματικές ώρες αγωνίας.

Τι αναφέρει η Πολιτική Προστασία- Οι εκτιμήσεις για την μετακίνηση των φαινομένων

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Όπως ανέφεραν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που θα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του, αλλά και το συνεχιζόμενο πρόβλημα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Στις περιοχές αυτές έχουν κοπάσει λίγο τα καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται όμως η αύξηση των υδάτων, στις πεδινές περιοχές, πιθανόν λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των χειμάρρων, γι' αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή για την προστασία πολιτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις 10.30 θα γίνει και δεύτερη σύσκεψη στην οποία θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές, και κυρίως στα νησιά του Ιουνίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς και σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Η εικόνα για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ:

Στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, η ενισχυμένη με ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητο εξοπλισμό ομάδα τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται από χθες σε ετοιμότητα για τη μετάβασή της στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, γεγονός που θα καταστεί δυνατό εντός των επόμενων ωρών, όταν και αναμένεται η άρση του απαγορευτικού απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Αυτή την ώρα, εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου και εδώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση στα σημεία των ζημιών λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.