(Update) Την εμφάνισή της στην Αττική έκανε από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία "Μήδεια" που κινείται από βόρεια προς νότια, ενώ οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ανοίγει έως τις 7 το απόγευμα η Αθηνών-Λαμίας - Θα κλείσει και πάλι λόγω της κακοκαιρίας

Ανοίγει για έξι ώρες η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη μία το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι ανάγκες της βιομηχανίας.

Από τις 7 σήμερα το απόγευμα έως τις 7 αύριο το απόγευμα η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας θα ξανακλείσει επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοιδης. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Από τις 12 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου προς Αθήνα.

Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική έως το βράδυ της Τρίτης - Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύμφωνα με το οποίο χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σήμερα Δευτέρα (15/2) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αύριο Τρίτη (16/2) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17/2) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15/2), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16/2). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17/2) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16/2) και την Τετάρτη (17/2) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15/2) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17/2) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων πουπνέουν στο Αιγαίο, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα -Αιδηψός.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων που μπορεί να υπάρξουν σε πολλές περιοχές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Δόθηκε ήδη από την Τροχαία στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας, που όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, θα δοθεί για έξι ώρες, από τις 13.00 έως τις 19.00 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο, μέχρι τις 19.00 αύριο, καθώς αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών, των συναρμόδιων φορέων, αλλά και περιφερειαρχών, κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, και συζητήθηκαν ακριβώς τα ζητήματα κυκλοφορίας και ασφάλειας των πολιτών, του ανεφοδιασμού της αγοράς, αλλά και η διασφάλιση της ροής των εμβολιασμών.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη έκανε και ειδική αναφορά στο 112, καθώς υπήρξαν κριτικές ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τονίζοντας ότι «είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο» και ανέφερε ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για κάθε απόφαση έγκαιρα, από τα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη, και ειδικότερα για το άνοιγμα και κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, αλλά και τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε:

«Υπάρχουν τοπικά φαινόμενα που πολλές φορές καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την επέμβαση των μηχανημάτων.

Αποφασίσαμε να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στη μία η ώρα και μέχρι τις 19.00 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, κυρίως των φορτηγών, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Στις 19.00 θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός γιατί προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα και μέχρι τις 19.00 αύριο το απόγευμα.

Θα αξιολογηθεί η κατάσταση αύριο το πρωί στις 11.00, να δούμε πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα διότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με πολύ ακραίο τρόπο, στην Εύβοια, στην Αττική και λίγα νοτιότερο προς την Πελοπόννησο».

Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας, σας παρακαλούμε κάντε υπομονή. Θα περάσει κι αυτό. Η δική μας πρόνοια είναι να υπάρχει πάντα προστασία και αποτροπή από ζημιές, από ατυχήματα, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την ώρα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα 20 χλμ. από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τον Σείριο, επί της Εθνικής Οδού, στα παραδοσιακά σημεία, στο Κάστρο, την Υλίκη και στο Μαρτίνο, αλλά αυτήν τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός.

«Γι' αυτόν τον λόγο, τον δίνουμε για να κυκλοφορήσουν δεκάδες φορτηγά που θέλουν να μπουν και να βγουν από την Αττική και τα Ι.Χ με αντιολισθητικές αλυσίδες» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Σας παρακαλούμε και πάλι, μην κάνετε περιττές μετακινήσεις, αυτές τις ώρες, πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας. Υπάρχει μια μεγάλη προτεραιότητα για μας που είναι οι εμβολιασμοί. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, όλες οι υπηρεσίες εδώ στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και άλλων υπηρεσιών για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να πάνε να εμβολιαστούν».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος και αυτός στο θέμα της εθνικής οδού, υπογράμμισε: «Καλύτερα να κλείνει και να ανοίγει συντεταγμένα, γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή, κράτος Περιφέρειες, δήμοι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποφασίστηκε να κλείσει οργανωμένα η εθνική οδός στις 05.30 το πρωί και τόνισε: «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες παρά να έχουμε χιλιάδες εγκλωβισμένους, όπως γινόταν στο παρελθόν, και ανθρώπους η προσπέλαση των οποίων δεν ήταν δυνατή όταν είχαν ανάγκη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, πρέπει να τις συνηθίσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή όλος ο μηχανισμός ήταν έξω και εμείς στα κέντρα επιχειρήσεων».

Για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το 112, ο υφυπουργός ανέφερε: «Επειδή ακούγονται διάφορες κριτικές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο: Το 112 δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο. Στις 06.08 το πρωί, είχαν ενημερωθεί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τις αποφάσεις της Τροχαίας και της Νέας Οδού, έτσι ώστε να γίνει κτήμα και των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ή την εθνική οδό. Άρα συντεταγμένα παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Τροχαίας και όλα θα πάνε καλά».

Για τους εμβολιασμούς ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι άνοιξαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στην Βόρεια Ελλάδα, ο δείκτης επισκεψιμότητας ήταν υψηλότατος και «θα παραμείνει έτσι ως το τέλος».

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έως αυτήν την ώρα - Διακοπές ρεύματος και στην Αττική

Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστεια της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες ενώ διακοπές σημειώνονται και σε χωριά της Καρδίτσας, Θήβας, 'Αρτας, Πηλίου, Ιωαννίνων και Καρπενησίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται:

-Στην Αττική σε ορισμένα τμήματα στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Αγ.Στέφανος, 'Ανοιξη, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Εκάλη, Πικέρμι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Οι βλάβες προκύπτουν κυρίως από την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων στο Δίκτυο, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών.

-Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας και τα παραλιακά χωριά της Λίμνης και του Μαντουδίου. Στη Χαλκίδα τα χωριά Βαθύ και Δροσιά και τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας προς 'Αγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Κάρυστο το Κάβο Ντόρο, ενώ υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες τοπικές βλάβες στην Αταλάντη.

-Στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι,στα χωριά 'Αγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας 'Αγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο 'Αρτας.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις Σποράδες

Αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η ηλεκτροδότηση στις Σποράδες που είχε διακοπεί από χθες λόγω βλαβών στο δίκτυο της Εύβοιας που τροφοδοτεί τα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή σημειώθηκε στις 3 χθες το μεσημέρι, αποκαταστάθηκε το βράδυ ύστερα από προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ αλλά διακόπηκε εκ νέου από πτώση δέντρων στο δίκτυο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό και οι βλάβες στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται.

Κλειστά όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης την Τρίτη και την Τετάρτη

Κλειστές θα παραμείνουν έως και την Τετάρτη (17 Φεβρουαρίου) οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, η διακοπή αποφασίστηκε, «εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις - παγετός) και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών». Η Περιφέρεια Αττικής ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης θα επανεξετάσει ενδεχόμενη παράταση της απόφασης.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε σχετικά: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των παιδιών και η διευκόλυνση των γονέων. [Είναι] αναγκαίο να παραμείνουν και αύριο κλειστές οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε συνεχώς την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν απαιτείται, για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Καλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε πολλές περιοχές δημιουργούν πάγο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την πρόκληση ατυχημάτων».

Διακοπή κυκλοφορίας στο Καπανδρίτι. Κανονικά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κηφισίας

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καπανδριτίου, από το Καπανδρίτι προς Βαρνάβα, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.

Κανονικά και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κηφισίας, σε όλο το μήκος της, όπου είχε δημιουργηθεί πρόβλημα το πρωί, λόγω ακινητοποίησης λεωφορείου στην Κηφισιά.

Ωστόσο, από την Τροχαία συνιστάται στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, εφόσον είναι απαραίτητο να κινηθούν στην περιοχή, ενώ είναι πιθανόν να χρειαστούν αλυσίδες σε κάθετους δρόμους, μετά το 'Αλσος Συγγρού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αθηνών- Κορίνθου. Κλειστοί δρόμοι στην Ελευσίνας- Θήβας

Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, λόγω της κακοκαιρίας, από τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και από τα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα προς Αθήνα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία.

Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στην Αττική, διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης, από το νοσοκομείο 414 έως τον 'Αγιο Πέτρο και στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από τον κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

Κλειστά και αύριο όλα τα σχολεία στην Κ. Μακεδονία

Κλειστά θα μείνουν και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου ολικού παγετού και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες. Κλειστοί θα μείνουν αύριο και οι παιδικοί σταθμοί.

Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, για την Τετάρτη δεν θα ληφθεί ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια αλλά αποφάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Δ. Μακεδονία: Κανονικά η κυκλοφορία των φορτηγών στην Εγνατία οδό -Κλειστές αύριο οι σχολικές μονάδες

To πράσινο φως έδωσε η Τροχαία για την επανακυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό , από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και στους κάθετους άξονες Σιάτιστας - Ιεροπηγής και Φλώρινας -Νίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενική Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας έχει ομαλοποιηθεί ενώ ελάχιστα είναι τα σημεία όπου χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών χιονιού.

Πιο συγκεκριμένα, από το 10ο έως το 25ο χλμ της Εθνικής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βίγλας), από το 96,5ο χλμ έως το 113,4ο χλμ της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων, και από το 22ο χλμ έως το 35ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Αμυνταίου η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται για την κυκλοφορία των οχημάτων, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας, και Γρεβενών.

Η αστυνομία ενημερώνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο ή χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλεί το 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν την ασφαλή μετακίνησή του.

Τέλος, εξαιτίας του χιονιού και του ολικού παγετού που επικρατούν στην Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αύριο (Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021) θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά,σε πολλές περιοχές, ξεπερνάει τα 30 εκατοστά ενώ στα ορεινά, πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι φτάνει τα 45 εκατοστά.

Παραμένουν ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε Έβρο και Ροδόπη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε Έβρο και Ροδόπη, δεύτερη ημέρα από την έλευση της «Μήδειας», ενώ οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές των δύο νομών. Ο μηχανισμός Δήμων και Περιφέρειας παραμένει επί ποδός καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποχιονισμού και οι ρίψεις αλατιού, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, η μετακίνηση στο οποίο εξακολουθεί να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς παραμένει η ολισθηρότητα λόγω του παγετού, ενώ στον ορεινό όγκο και στη Σαμοθράκη η μετακίνηση των οχημάτων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δεδομένων των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην:

-Εγνατία οδό, από τους Κήπους Έβρου έως τα όρια με το Νομό Θεσσαλονίκης

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Γέφυρας Κήπων

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής

-Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης- Αισύμης- Δερείου-ελληνοβουλγαρικών συνόρων

-Εθνική Οδό Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης

-Επαρχιακή Οδό Κομοτηνής-Ιάσμου-Αμαξάδων

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, παρατείνεται και για αύριο η διακοπή δια ζώσης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση, σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ από Τετάρτη ο κάθε Δήμος θα αποφαίνεται για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ