Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020, εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα μεσογειακός κυκλώνας. Στο πέρασμά του, ένα μεγάλο μέρος της χώρας, από το νότιο Ιόνιο έως τις Σποράδες και μέχρι την Κρήτη, ήρθε αντιμέτωπο με θυελλώδεις ανέμους και πολύ ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στην Καρδίτσα, ο κυκλώνας Ιανός αφάνισε περισσότερα από 13.000 ζώα, κατέστρεψε νοικοκυριά και περιουσίες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχασαν μέσα σε μια νύχτα το κοπάδι τους, τη λιγοστή περιουσία τους και, μαζί, κάθε ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), λίγες μέρες μετά την καταστροφή, ξεκίνησε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που είναι πολύτιμος συνεργάτης του ΙΣΝ, έγιναν οι πρώτες επαφές στο πεδίο για να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος παροχής βοήθειας. Τελικά, με τη δωρεά του ΙΣΝ, αγοράστηκαν, από ντόπιους κτηνοτρόφους, 700 ζώα που δόθηκαν σε εκείνους τους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Μέσω της δωρεάς, διατέθηκαν επίσης 63 τόνοι ζωοτροφής για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των ζώων για τρεις μήνες.

Η διαδικασία εντοπισμού των ωφελούμενων κτηνοτρόφων, αλλά και των κατάλληλων προς διάθεση σε κάθε φάρμα ζώων, καθώς και η αγοραπωλησία που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή κτηνιάτρου, νομικού συμβούλου, οικονομολόγων, ζωοτεχνών και γεωπόνων, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοπιστία. Πολύτιμη στήριξη, τόσο στους ωφελούμενους κτηνοτρόφους, όσο και στη διαδικασία υλοποίησης της δωρεάς, προσέφεραν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η πρωτοβουλία ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Καρδίτσας έφερε κοντά ένα πλήθος ανθρώπων από διάφορα επαγγέλματα και χώρους που συνεργάστηκαν με ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους και, μαζί, τη δυνατότητα να κερδίζουν τα προς το ζην. Η δωρεά του ΙΣΝ προσέφερε τα θεμέλια για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας να βρουν την ελπίδα και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Και, ακόμα σημαντικότερο, η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για να αναδειχθεί μια πρωτοφανής αλυσίδα αλληλεγγύης.

Για τους Ρωμαίους, ο Ιανός ήταν ο θεός των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Η καταστροφική ορμή του κυκλώνα Ιανού στην Ελλάδα άφησε βαθιά τραύματα. Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων της Καρδίτσας, παρόλο που ο πόνος και η απώλεια είναι ακόμα εκεί, η επόμενη μέρα μετά τον Ιανό σηματοδότησε κατά κάποιο τρόπο ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί, μετά την αρχική απελπισία και τη σκέψη να παρατήσουν την κτηνοτροφία, οι ωφελούμενοι του προγράμματος ένιωσαν, όπως μοιράστηκαν σε ένα video ότι δεν είναι μόνοι, πως μπορούν τώρα να ξαναρχίσουν και να τα καταφέρουν.

Δείτε το video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=y1qMxuZHfHo