Για δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πολυετή -οικονομική και πανδημική- κρίση και μάλιστα μέσα από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για τον δημοτικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου,το 2022.

 

Τόνισε ότι  σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων και να διεκδικήσει εξωγενείς χρηματοδοτικούς  πόρους για την υλοποίηση έργων χωρίς την επιβάρυνση του δημότη.

Για το 2022 στο προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού έχουν ήδη εγγραφεί κονδύλια 60 εκατ. ευρώ από εξωγενείς χρηματοδοτικές πηγές, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα θα είναι πολύ υψηλότερο, αφού μέσα στην καινούρια χρονιά αναμένονται οι εγκρίσεις έργων από το πρόγραμμα “ Αντώνης Τρίτσης” αλλά και η έκδοση προσκλήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη λάβει διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί με δέκα εκατ. ευρώ στο σκέλος των ψηφιακών λύσεων.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι στα δύο χρόνια διοίκησης “ μειώσαμε τα δημοτικά τέλη οριζόντια για νοικοκυριά και επαγγελματίες κατά 30%”, ενώ “ βρισκόμαστε δίπλα στο επιχειρείν” με απαλλαγές τελών και μέτρα στήριξης.

Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται για το 2022 σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, με τα 2/3 του προϋπολογισμού των έργων να καλύπτονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

“ Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκονται παρεμβάσεις που αφορούν τη σύγχρονη προσέγγιση στον σχεδιασμό για τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενίσχυση του πρασίνου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη μέριμνα για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι παράλληλα με σειρά μεγάλων έργων που προωθούνται “ δείχνουμε τη φροντίδα μας σε κάθε γειτονιά μέσα από ένα πλέγμα ουσιαστικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων”.

Τα βασικά μεγέθη του δημοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, παρουσίασε στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης παρουσίασε στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος για την καινούρια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το 2019 κατά 75%.