Στις ηλεκτρονικές αιτήσεις επεκτείνεται το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ενώ σε αυτό μπαίνουν και 25.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης δικαιούχων λόγω θανάτου ή αναπηρίας. Οι περιπτώσεις αυτές που καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν το 50%-80% της κύριας σύνταξης από τον επόμενο μήνα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης.

Προσοχή στα e-λάθη γιατί θα ξαναπαίρνουν πίσω τα χρήματα...

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τις επόμενες μέρες θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στον ΕΦΚΑ και στα άλλα ταμεία.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς του ν. 3163/1955 (Δημόσιο), δικαιούνται προσωρινή σύνταξη από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.
2. Η προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος υπολογίζεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό που υπολογίζεται μειώνεται αντίστοιχα προς το ποσοστό μείωσης που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε ποσοστό 50% του ποσού. Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη (385 ευρώ) που χορηγείται για δεκαπέντε έτη ασφάλισης.

3. Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται εφόσον ο αιτών: α) έχει συμπληρώσει στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης όλα τα πεδία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, β) έχει συνυποβάλει υπεύθυνη δήλωση ειδικά ως προς την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών ή του εισοδήματος που δηλώνει στην αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς και ότι πληροί τόσο τις προϋποθέσεις χορήγησης της προσωρινής σύνταξης του άρθρου αυτού, όσο και τις προϋποθέσεις χορήγησης της οριστικής σύνταξης.

Ασφαλισμένος με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, πλέον των ανωτέρω, οφείλει να δηλώσει αναλυτικά τα ταμεία, στα οποία ασφαλίστηκε διαδοχικά, τον χρόνο ασφάλισης ανά ενταχθέν ταμείο και συνολικά τις αντίστοιχες αποδοχές/εισόδημα, τον τυχόν χρόνο παράλληλης ασφάλισής του, το ταμείο στο οποίο έχει τυχόν οφειλές, καθώς και το αντίστοιχο ποσό.

4. Εάν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής απόφασης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση και στην υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου είναι ανακριβή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων αναζητούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.