«Ο Τσίπρας και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζονται στο θέμα του χρέους από ένα μέρος τουλάχιστον της αντιπολίτευσης της χώρας» αποκαλύπτει η γερμανική Welt.

Σύμφωνα με τη γερμανική συντηρητική εφημερίδα, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ δήλωσε: «O Τσίπρας ζητά μόνο ό, τι έχoυν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης και αυτό που το ΔΝΤ εδώ και καιρό. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό. Οικονομικά λογικό είναι ούτως ή άλλως».

Κατά την Welt «ακόμη και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν είναι εντελώς αντίθετοι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αφού όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός τους, Μίχαελ Τόιρερ, «η Ελλάδα λαμβάνει ήδη οικονομική υποστήριξη, λόγω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων βοήθειας. Είναι πιθανόν να παραταθούν ακόμα περισσότερο οι περίοδοι πίστωσης».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους Ευρωπαίους παράταση της προθεσμίας αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στη (χτεσινή) συνέντευξή του στη Welt και ο (γερμανικός κυβερνητικός) συνασπισμός θα ανταποκρινόταν, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επειδή η περίπλοκη (πολιτική στην Γερμανία) κατάσταση είναι ήδη αρκετά εύθραυστη» παρατηρεί η Welt, η οποία σημειώνει πως «ήδη διαφαίνεται ότι η Ελλάδα εκτός από τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής για τα περίπου 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια, θα λάβει επίσης ένα ταμειακό απόθεμα ρευστότητας / ασφαλείας 10 έως 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να είναι τελικά γύρω στα 15 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της Ελλάδας».

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει μάλιστα πως «οι συνομιλίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν προχωρήσει πολύ. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενημέρωσε σχετικά τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες των (γερμανικών) κομμάτων. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα ολοκληρωμένη πακέτο μέτρων πλησιάζουν στο τέλος", σύμφωνα με κύκλους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης» όπως γράφει.

Κατά τη Welt «το σύνθημα της κυβέρνησης του Βερολίνου είναι τώρα "προς Θεού όχι πρόβλημα και με την Ελλάδα", δεδομένου ότι συνασπισμός κλονίζεται ούτως ή άλλως λόγω των διαφορών των δύο αδελφών Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων (CDU και CSU) για την πολιτική των προσφύγων. Δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο διαμάχης και η Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: Η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, δεν πρέπει να εγκριθεί απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής / Βundestag, σύμφωνα με κύκλους της, αλλά και από το ίδιο το Κοινοβούλιο επειδή περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) EFSF με διάφορους κανόνες έγκρισης. Για τη Μέρκελ και την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση αυτό είναι επικίνδυνο».