Για τις προτεραιότητες του υπουργείου σχετικά με την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, η οποία θα έχει ως βάση ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι».

«Καταφέραμε, ο αγροτικός τομέας να μπει ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα και να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα δεν πάμε πουθενά» ανέφερε ο κ. Αποστόλου κα πρόσθεσε: «Αφού επουλώσαμε -όσες τουλάχιστον μπορούσαμε- από τις πληγές που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τον αγροτικό χώρο, ήταν να βάλουμε μπροστά μέτρα και δράσεις, για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου».

Όπως υποστήριξε, εργαλείο για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), οι πόροι του οποίου ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) ξεπερνάμε τα 6,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «αν, δε, προσθέσουμε και τις ενισχύσεις φτάνουμε στα 19 δισ., δηλαδή την εξαετία 2015 - 2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δισ. και μάλιστα χωρίς αντίδωρο».

Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στη δυνατότητα της ελληνικής υπαίθρου να παράξει υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξίας, τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία, όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης».

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως η Ελλάδα είναι από μόνη της ένα δυνατό «brand name», καθώς η ταυτότητά της έχει φτιαχτεί από τους ανθρώπους της και την ίδια τη φύση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τη νέα πραγματικότητα «τη συνειδητοποιούν, ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιοι οι παραγωγοί».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμπίπτει με την εκκίνηση μίας μεγάλης προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».