Το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής  οι εισηγήσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) εναντίον της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκαν. Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε ακόμη τις εισηγήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD για «μεταπρογραμματική» επιτήρηση καθώς και για το δικαίωμα της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξαρτά από τη δική της συγκατάθεση την εκταμίευση των λεγόμενων κερδών από SΜP των ετών προϋπολογισμού 2017 και 2018 προς την Ελλάδα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τα έσοδα, λόγω της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά ως το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% δεν απειλείται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη, επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Άχιμ Ποστ και τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», αναφέρει ο κ. Ποστ και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.

«Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη - και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις», επισημαίνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της

Στην ημερησία διάταξη της επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε σήμερα και μια πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων η οποία και υπερψηφίστηκε. Μελλοντικά η επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις. Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ό,τι έχει σχέση με αυτόν, απασχολεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτό τον τρόπο οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΠΗΓΕΣ: Deutche Welle/ΑΠΕ-ΜΠΕ