Την ελάφρυνση των επαγγελματιών για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, στην εισοδηματική κατηγορία άνω των 18.000 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση. Όπως έχει αναφέρει από την Άνοιξη το bigbusiness.gr στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι το άθροισμα φόρων και εισφορών να μην ξεπερνά το 50% του ετήσιου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις που αφορούν τις εισφορές (ενδεχομένως και των ληξιπρόθεσμων) που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως η (μικρή όσον αφορά το σύνολο) κατηγορία με ετήσια εισόδημα από 18.000 έως 70.000 ευρώ.

Στους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το πρόβλημα των επιβαρύνσεων εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των 1,4 εκατ. αυτοτελών απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018, σε σχέση με το 2016. Υπάρχει βέβαια κι ένα 0,5% των μη μισθωτών ασφαλισμένων που εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ για τους οποίους προκύπτουν εισφορές σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωνε στο παρελθόν. Με εισόδημα 15.000 - 70.000 ευρώ εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 7%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις:

  • Οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) με έκπτωση 15% χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές.
  • Οι εισφορές του 2019 (και των επόμενων ετών) θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2018 και επόμενων) χωρίς έκπτωση 15% και χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές.