Υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγ για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, ως αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «Καταρχήν Συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι, τάχθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tζέρι Ράις, ζητώντας την άμεση διευθέτηση του Χρέους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόσφατη αποκάλυψη του bigbusiness.gr, περί μυστικής επιστολής Τομσεν προς τον Γιούνκερ, για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.

Προσέθεσε δε ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το Χρέος της Ελλάδος βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του Χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «Καταρχήν Συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία προκαλεί ανησυχία για πιθανές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό Χρέος, ο κ.Ράις ανέφερε ότι «οι αποφάσεις για το χρέος μπορεί να ληφθούν» προσθέτοντας πως «εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της Συμφωνίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις».

Χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπογράμμισε με νόημα «ελπίζουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό». Επιβεβαιώνοντας έμμεσα το πρόσφατο δημοσίευμα του bigbusinee.gr αναφορικά με την επιστολή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα, Πωλ Τόμσεν, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, με την οποία το ΔΝΤ ζητούσε την άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο κ.Ράις υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του Χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.