Η απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 θα είναι κοινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, καθώς οι συζητήσεις φαίνεται ότι βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. 

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν χθες στο Στρασβούργο σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές και κυρίως με την Κομισιόν σε σχέση με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. 

Αυτό που απομένει είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να «τσεκάρουν» τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά προτού πουν το πολυπόθητο «ναι» στην απάλειψη του μέτρου.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε κινήθηκε και η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο θέμα κατά την τριτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κύρτσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα επιλέγει τα μέσα και τις πολιτικές, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτούς τους στόχους (σ.σ. πλεόνασμα 3,5%), όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτές που έχουν βγει από προγράμματα».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τις πολιτικές αυτές και τα μέσα, έχοντας πλήρη τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις για κάθε επόμενη χρονιά, θα τα συζητάμε καταθέτοντας τον προϋπολογισμό μας στην Κομισιόν κάθε Οκτώβρη, έτσι θα κάνουμε και φέτος σε σχέση με το 2019. Και από κοινού θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα είναι οι ορθές αποφάσεις, τόσο προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, και αναπτυξιακή δυναμική σημαίνει όχι άλλη λιτότητα, όχι άλλες περικοπές και ενίσχυση της κατανάλωσης, στον βαθμό, βεβαίως, επαναλαμβάνω που αυτό θα μας το επιτρέπει η δυνατότητα να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους». 

Να σημειωθεί τέλος ότι την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης των συντάξεων υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γιώργος Σταθάκης

Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει διάλογος και θα έχει θετική κατάληξη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς και αποτυπωμένες. Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την ελευθερία να επιλέγει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θεωρεί κατάλληλο για τη στήριξη των αδυνάτων. Οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2019.  Εκτιμώ ότι θα πετύχουμε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.